Добродошлица Новака Ђоковића за Владимира Путина

13-10-2014 03:28:22 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Уочи доласка руског председника у званичну посету Београду постала је уобичајена појава да србски политичари и економисти, свако у свом домену делатности, износе своје повољно мишљење о Владимиру Путину, али сасвим је јединствена појава то што је ових дана Путин објединио и оне Србе, или барем српске зетове, који представљају највише врхове светског спорта - од Новака Ђоковића, тениског рекета број 1, до Бернија Еклстона, власника „Формуле 1“.

Дакле, прво се у очекивању посете високог госта из Русије, на месту где се налази срце Ђоковићевог породичног бизниса, у непосредној близини београдске Арене, појавио гигантски транспарент са увезаном руском и србском заставом и натписом „Русија и Србија“ целом висином стамбене зграде у чијем подножју се налази ресторан у власништву најбољег тенисера на планети. Штавише, поред поменутог транспарента, који је због својих монументалних димензија видљив са велике раздаљине, популарни Ноле је исти такав натпис истакао и на низу застава на јарболима поред булевара којим треба да прође председничка колона, што обећава да његова порука о неопходности руско-србског заједништва сигурно неће проћи незапажено.

Иначе, Новак Ђоковић је још пре две године, када је примао награду Руске православне цркве, објаснио јавности због чега је заузео такав став, рекавши дословно следеће речи: „Русија је искрени пријатељ моје отаџбине, она је много помагала Србији. Србски и руски народ много тога обједињује, а један од главних фактора је православна вера“, закључио је тада Ђоковић.

Међутим, да се руски председник високо котира и у свести познатих србских зетова из света врхунског спорта, посведочио је најсвежији пример Бернија Еклстона, власника такмичења „Формуле 1“, који је управо довео свој путујући спектакл по први пут и у Русију, где је у недељу одржана премијерна трка на новоизграђеној стази у Сочију. Он ју је посматрао заједно са Путином, за којег је том приликом буквално изјавио да га „сматра првокласном личношћу“, те да га је увек подржавао зато што би Путин по његовом мишљењу „могао управљати Европом или Америком, јер је у потпуности способан за то“. Подсетимо се, Еклстон је раније ове године у јеку Зимских олимпијских игара у Сочију био још директнији, када се у потпуности сложио са руском забраном геј-парадирања, нагласивши тада да се диви Путиновој храбрости да каже шта мисли. „Можда се многима неће допасти, али тако стоје ствари у свету. Начин на који Путин види свет је потпуно исправан“, довршио је мисао Берни Еклстон, власник „Формуле 1“ и дугогодишњи србски зет.

Стога, ако су најистакнутије личности србског и планетарног спорта, којима обично није својствено да оцењују политичке домете светских државника, ипак уочили специфичне предности Владимира Путина које га дискретно издвајају на глобалној сцени, онда је поготово логично да то примећују и сви они људи који се професионално баве анализом политичких и социјалних питања. А да би се и сами уверили у то да су најбољи спортисти на свету већ препознали у Путину и Русији најближег пријатеља, довољно је да прођете поред огромног транспарента добродошлице на здању Новака Ђоковића на Новом Београду. Руско-српске заставе на јарболима су још увек тамо.

Ратко Паић,