Русија ће са партнерима у Царинској унији разговарати о либерализацији трговине са Србијом

13-10-2014 05:46:47 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Са Србијом поуздани односи


Министарство пољопривреде Русије намерава да размотри са партнерима из Казахстана и Белорусије могућност проширење списка србских производа за које није потребна царина, изјавио је министар пољопривреде РФ Николај Фјодоров.

Тај предлог је 7. октобра дао србски министар спољних послова Ивица Дачић, а односи се на шећер, цигарете, алкохол, живину и аутомобиле. Либерализација трговине притом треба да буде обострана.

„Са Србијом имамо веома добре, поуздане односе. Имамо режим слободне трговине. Србска страна тражи да се прошири списак робе без царине. То је веома занимљиво и важно. Ми размишљамо о њиховом предлогу и нашим интересима“, рекао је Фјодоров у интервјуу за ТВ канал Русија 24. Он је истакао да је увећан извоз србског меса и шећера на руско тржиште. За одлуку о проширењу списка робе без царине Русија треба да се саветује са својим колегама у Царинској унији. „Биће донета апсолутно здрава одлука, узев у обзир баланс интереса: и србских и наших партнера у Царинској унији“, рекао је руски министар.