Путинова поседа Београду као допринос развоју односа између Србије и Русије

14-10-2014 03:27:46 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Амбасада РФ у Србији активно учествује у припреми посете председника Русије Владимира Путина Београду у оквиру прославе 70. годишњице ослобађања града од фашистичких окупатора.

Према речима амбасадора Русије у Србији Александра Чепурина, о манифестацијама које се припремају може се говорити неколико сати. Зато је он одмах прешао на набројавање догађаја поводом јубиларног датума, означивши важност њиховог одржавања у условима који данас владају у Србији.

- Најважнији догађај је војна парада 16. октобра. На њој ће учествовати три хиљаде војника, колоне војне технике, авијација, а Дуновом ће пловити бродови речне флоте. Наступиће и руска акрогрупа Стрижи, која ће показати до сада невиђене фигуре ваздушне акробатике. У извесној мери парада је испољавање националне гордости, самопоштовања. То је врло потребно Србима који сада преживљавају тешка времена. Она ће посебно бити значајна по томе што ће на њој присуствовати и говорити председник Русије Владимир Путин. Њега веома очекују у Србији. На параду, према прелиминарним оценама, доћи ће 100 хиљада људи. Такође ће бити положени венци на споменик ослободиоцима Београда. Треба рећи да су гробови војника-црвеноармејаца разбацани по разним регионима земље. Нас, представнике амбасаде, сваке године зову у разне градове, и ми обавезно полажемо венце на гробове, зато што то сматрамо нашим дугом.

У прослави јубиларног датума постоји и културна компонента. То је и приказивање најбољих совјетских и југословенских филмова о рату на централној телевизији, и одржавање мноштва изложби. Између осталог, на једној од њих представљена су писма Јосипа Броза Тита Јосифу Стаљину из 40-их година прошлог века. Недавно је овде одржана премијера новог филма Никите Михалкова, кога овде посебно воле: у најтеже за земљу време бомбардовања он је био на страни Срба. 20. октобра у Сава-Центру ће наступити државна академска капела Санкт-Петербурга или капела Глинке. Ево основних праваца који ће помоћи Србима у актуелној сложеној ситуацији да достојно обележе 70-годишњицу ослобађања Београда.

Најважнији моменат тих дана ће бити посета Владимира Путина Београду. Да пробамо да схватимо шта је узрок такве популарности руског председника у Србији.

- Ову посету посебно очекују и зато што многи са именом Путина везују излазак из тешке ситуације. Проблеми који сада стоје пред Србијом у многоме се пресецају са проблемима који су стајали пред Русијом пре 15 година. Сви овде веома цене учешће Русије у организацијама као што су БРИКС, ШОС. Русија је превладала војну немоћ и поново постала снажна војна сила. Многи се осврћу и на демографско искуство Русије која је успела да превлада демографску јаму, и сада се бројност становништва увећава. Шта више, многи овде осећају симпатије према ставу Владимира Путина поводом вишеполарног света. Овде је врло популарна његова идеја Велике Европе од Лисабона до Владивостока. Све то су фактори који дају Русији и њеном председнику посебну привлачност. И све ове ствари говоре о томе да ће овде врло топло дочекати Владимира Путина.

Посебну важност прослави овог јубиларног датума дају и све чешћи покушаји фалсификовања историје. Према уверењу господина Чепурина, Србија се сада активно супротставља тој појави.

- Недавно сам се вратио са конференције Русија-Србија: 1814-1914-2014, одржане под окриљем Српске академије наука и уметности. На конференцији је учествовала велика група истакнутих руских научника. А када сам пролазио централним тргом, видео сам како на постоље постављају споменик Николају Другом, омиљеном цару у Србији који је фактички спасао српску армију. Тако да је моменат историјског памћена свугде присутан. Срби осећају снажну линију напада других земаља, које се налазе са друге стране барикада, и које покушавају много да ревидирају, да преиначе, да положе на Србе одговорност за историјске катаклизме, на пример, за почетак Првог светског рата. Зато, ма како то нерационално звучало, неопходно је одржати се на површини, заштитити своју историју, сећање на прошлост. За читав дуги период наших односа ми смо са Србима били заједно у многим трагичним ситуацијама. И за време ослобођења Балкана од Турака, и у оба светска рата. Тако да овде видим огроман потенцијал за сарадњу наших земаља у разним областима, између осталог за заштиту и очување свог идентитета.

Ово је био интервју са амбасадором РФ у Србији Александром Чепурином, посвећен прослави 70-годишњице ослобођења Београда и посети председника Русије Владимира Путина србској престоници.


КАТЕГОРИЈЕ