Путин о "вакцини" против нацистичког вируса

16-10-2014 12:01:03 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Nikolsky/ vostok.rs |


Аушвиц су ослободили наоружани руски војници. Ако данас желимо да станемо на пут нацизму, рецепт је исти.

Наши народи су заједно срушили злочиначку идеологију човекомрзаца која је претила постојању цивилизације – изјавио је у интервјуу за београдску Политику уочи посете Србији председник РФ Владимир Путин. Руски лидер ће учествовати у свечаностима посвећеним 70-годишњици ослобођења Београда од фашистичких окупатора.

У разговору за Глас Русије директор Културног центра Новог Сада, потпредседник "Треће Србије" др. Андреј Фајгељ, подсетио је да антифашистички дискурс не губи своју актуалност како за наше земље, тако и за читаву Европу.

- Посета је веома битна. Наши народи су се увек заједно борили за слободу против окупатора. Као што је познато, и Рајевски, лик по којем је написан Толстојев гроф Вронски, оставио је своје кости у Србији у борби против Турака. То је нешто што траје много пре 1944. године, а што се нажалост наставља и након Другог светског рата, јер претње нашој слободи још увек нису престале. Нацистичке трупе из Другог светског рата данас имају своје наследнике широм Европе, не само у Украјини и Балтичким државама, већ и у Хрватској која је чланица ЕУ масе од 100 хиљада људи узвикују нацистички поздрав Za dom spremni! То испуњава језом до костију. Са великом надом гледамо у Русију, једину светску силу која јасно и гласно устаје против нацизма. Очекујем да ће се и остатак света придружити Русији, а нарочито Европа, која је пропатила и добро запамтила ужасе рата. Подсећам да су у Јалти, упркос комунизму, заједнички језик успели да нађу Рузвелт, Черчил и Стаљин. И није ми јасно зашто то није могуће данас када више нема комунизма.

Владимир Путин такође говори о томе да је „вакцина“ од нацистичког вируса, израђена на Нирнбершком процесу, код неких држава већ престала да делује. Шта према вашем мишљењу треба учинити за израду нове?

- Аушвиц нису ослободили правници, нису политичари, нису борци за људска права. Аушвиц су ослободили наоружани руски војници. Ако данас желимо да станемо на пут нацизму, рецепт је исти. Јавна дебата ће нас довести до једне мере, али ако ми нисмо спремни да се против нацизма одлучно боримо, нећемо моћи да га победимо.

Међу земље у којима је вакцина престала да делује Владимир Путин је навео и Украјину. Покретачка снага антиуставног преврата у тој земљи били су националисти и друге радикалне групације – изјавио је Путин. Као се ви односите према дешавањима у Украјини?

- Ми са великом стрепњом посматрамо повампирење наследника нациста који су били једни од најактивнијих сарадника у Холокаусту. Њихова обележја, њихове традиције се сада славе, уместо да носе вечну срамоту и то је нешто са чим се и ми на овим крајевима идентификујемо, јер смо страдали од исте злочиначке руке.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ