У Милану постигнут напредак у разговорима о Украјини

17-10-2014 12:28:07 | | Глас Русије, фото: AP/Daniel Dal Zennaro, POOL/ vostok.rs |


Италијански премијер Матео Ренци је изјавио да је задовољан резултатима радног доручка у Милану у оквиру самита АСЕМ уз учешће председника Русије, Украјине и европских лидера.

Постигнут је велики напредак у разговорима о Украјини, који се тиче контроле украјинске границе.

Ренци је истакао да је неопходно учешће Русије у решавању међународних проблема.

Премијер Италије Матео Ренци је након радног доручка са председницима Русије и Украјине изјавио да је пун оптимизма око регулисања украјинског конфликта.

„Надам се да ћемо у наредним сатима успети да направимо корак напред. Овај сусрет у Милану ми је дао позитивно расположење и надам се да ћемо заједно радити веома ефикасно“, рекао је Ренци новинарима.

Он је додао да је за регулисање постојећих питања потребно време и решења ће се тражити у наредним часовима, данима, седмицама, месецима.

Председник Русије Владимир Путин је оценио сусрет у Милану на којем је учествовао и председник Украјине Петар Порошенко као „добар и позитиван“, јавља Ројтерс. На сусрету који је одржан у петак ујутро су такође присуствовали премијер Велике Британије Дејвид Камерон, канцеларка Немачке Ангела Меркел, председник Француске Франсоа Оланд и руководиоци ЕУ Жозе Мануел Барозо и Херман ван Ромпеј.

ЕУ предлаже да се успостави међународна контрола на украјинској граници, изјавио је италијански премијер Матео Ренци према резултатима радног доручка уз учешће председника РФ и Украјине.

„Подржали смо предлог Франсоа Оланда о међународној контроли украјинских граница. У тој мисији би учествовале Немачка, Француска и Италија. То је велики напредак у дијалогу“, рекао је Ренци. „Ми се не миримо са нестабилношћу Украјине и чинимо све да се тој земљи врати будућност“, додао је италијански премијер.

У Милану су размотрена питања прекида ватре у Украјини, контрола граница и предстојећи избори у самопроглашеним републикама Доњецка и Луганска, изјавио је новинарима након радног доручка шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

„Главно је то да је потврђен режим прекида ватре. Друго, неопходно је да локални избори у том делу Украјине(у Доњецкој и Луганској области) буду одржани уз поштовање закона Украјине. Треће, мора се контролисати ситуација на граници“, рекао је Барозо новинарима.

Избори председника и посланика парламената ДНР и ЛНР су заказани за 2. новембар.

Дискусија о Украјини ће бити настављена, рекао је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Углавном, договорено је да неколико сати после завршетка самита АСЕМ дискусију наставе Путин, Порошенко, Меркел и Оланд“, рекао је Песков.

Сусрет је био конструктиван, иако неки учесници нису хтели да прихвате право стање ствари на југоистоку Украјине, додао је Песков.

Учесници сусрета у Милану нису говорили на тему санкција ЕУ према Русији, истакао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Председник Русије Владимир Путин и премијер Јапана Шинзо Абе договорили су се о састанку на самиту АПЕС ма којем ће се разговарати о билатералним односима и борби са "Исламском државом", саопштио је прес-секретар председника РФ Дмитриј Песков.

"Пред самит АСЕМ, већ овде на "пољу", Путин је имао кратки, одвојени разговор са премијером Јапана Абеом. Премијер и председник су се договорили да на наредном самиту АПЕС у Пекингу одрже двострани сусрет у пуном формату на којем ће детаљно разговарати о руско-јапанским односима, као и о међународним проблемима, између осталих и о борби против "Исламске државе".

Председник РФ Владимир Путин, министар енергетике Александар Новак и директор Гаспрома Алексеј Милер наставиће са разговорима о гасним проблемима на сусретима у оквиру самита АСЕМ, саопштио је прес-секретар председника Дмитриј Песков.

"О гасу су већ били разговори. Они ће се наставити и, између осталог, на пољу самита. Овде је присутан министар Новак и директор Гаспрома Милер. Са својим европским партнерима већ воде и активизираће контакте до краја дана по гасном питању," саопштио је Песков. Он је такође саопштио да су јуче о гасним проблемима у вези са ситуацијом у Украјини на састанку детаљно разговарали руски председник и канцеларка Немачке Ангела Меркел. "Јуче, Путин је прилично детаљно све објаснио Меркел о гасном питању. Он је просто узео оловку и, објашњавајући, исписао цифре на папиру," испричао је прес-секретар.

"У својству илустрације тих гасних питања, треба подсетити на јучерашња информациона саопштења из Пољске: како су живо реаговали наши пољски партнери, када су сазнали да Украјинци желе практично бесплатно да добијају пољски угаљ. То је, сигурно, најсликовитија илустрација тога што се догађа у гасној сфери. То је на њих (Пољаке) изазвало утисак и они, не скривајући свој шок, и даље изражавају своје потпуно разумевање према жељи да се добија бесплатни гас," нагласио је Песков.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон изјавио је да је председник Путин, током сусрета у Милану са европским лидерима, саопштио да Русија не жели поделу Украјине нити замрзнути конфликт, преноси "Евроњус".

"То је био крајње позитивни састанак. Владимир Путин је савршено јасно казао да не жели замрзнути конфликт нити поделу Украјине", изјавио је Камерон.

Телевизија напомиње да је председник Путин назвао "добрим и позитивним" састанак у Милану на коме је присуствовао и председник Украјине Петар Порошенко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут