Руски музичари на београдским музичким свечаностима

22-10-2014 08:47:46 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У току је фестивал Београдске музичке свечаности у Београду. Празник музике ће бити завршен 1. новембра.

Музичка палета овог догађаја је врло разноврсна. То није само класични репертоар, већ и џез, и блуз и други музички жанри. Ипак главна остаје класика. Не може ни без учешћа руских колектива. Двадесетог октобра у Сава-центру фестивал је већ отворила прослављена државна академска капела Санкт-Петербурга, или хор Глинке. Русију предтавља такође московски симфонијски оркестар MUSICA VIVA под управом диригента и виолончелисте Александра Рудина и млади пијаниста, победник четвртог међународног конкурса Рахмањинова, Александар Синчук.

Београдске музичке свечаности одржавају се у србској престноци скоро пола века. У чему је особеност актуалног фестивала? Дајемо реч вршиоцу дужности директора Центра београдских фестивала Милану Лазовићу.

- Овогодишњи фестивал је у знаку неколико јубилеја. Више је у знаку сто година смрти србског композитора Стевана Мокрањца. Наравно посвећен је и стогодишњици почетка Првог Светског рата. Наступ хора „Глинка“ је део манифестације „Дани руске духовне културе у Србији“. Ми смо имали у септембру најбоље балетске играче и најбоље оперске солисте из Русије. Наступ хора „Глинка“ је и последњи догађај обележавања 70. година од ослобођења Београда. Знаменити хор „Глинка“ љубитељи музике у Београду и Србији јако добро знају. Последњи пут хор Глинка је био пре седам година. Ми смо баш ишли на то да он дође. Разговори са руководством државне капеле су се водили две године. Наравно на репертоару је и поменути Мокрањац кога „Глинка“ има у своме репертоару када наступа и у Русији и ван граница Русије. Они су пре били у Загребу где су имали концерт пред распродатом двораном, а након Беорада гостују у Новом Саду и Нишу. Тако да то је практично њихова регионална турнеја. А посебно да кажем пошто маестро Чернушенко је на челу капеле са 1974. године он слави свој јубилеј, 40 година на челу овог сјајног ансамбла.

Као што смо већ рекли, међу учесницима фестивала је оркестар MUSICA VIVA под управом диригента и виолончелисте Александра Рудина и млади пијаниста Александар Синчук. Све музичаре Милан Лазовић је посебно истакао.

- Маестро Александар Рудин је велики челиста и диригент. Шест Бахових свита је права посластица љубитеља класичне музике. Маестро Рудин је и диригент московског оркестра „Musica Viva“. То су баш сјајни виртуози. Баш онако их и рекламирамо као виртуоза из Москве. Они су такође познати београдској публици. Били су пре неколико година на БЕМУСу. 1. новембра БЕМУС се завршава наступом Александра Синчука, сјајног пијанисте. Те вечери је 2. и 3. концерти Рахмањинова. Симфонијски оркестар радио и Телевизије Србије под управом Бојана Суђића ће извести наравно и увертиру везану за Рахмањинова. Свирати 2. и 3. Концерти Рахмањинова исте вечери могу само велики мајстори. За карте влада велико интересовање баш због тога што београдска публика нема прилику да тако често слушају пијанисту тог калибра који може да на истом концерту изводи таква два деликатна дела.

Григориј Соколов,