Русија ће забранити испоруке меса из Црне Горе због реекспорта из ЕУ

23-10-2014 07:41:45 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Steve Evans/cc-by-nc/ vostok. |


Откривени случајеви реекспорта хране из ЕУ послужили су као узрок увођења привремених ограничења за испоруке меса из Црне Горе. Ово је саопштио шеф ветеринарске службе Сергеј Данкверт.

Саме испоруке црногорског меса Россељходнадзор, према инфорамцији са сајта ресора, дозволио је тек од 13. октобра текуће године после инспекције коју су стручњаци спровели од 5. до 11. октобра. Дозволу су добила три предузећа. При томе готову месну продукцију служба је тада решила да не пушта у Русију, уводећи привремена ограничења у погледу шест компанија. Данкверт је упоредио проблем испорука меса из Црне Горе у Русију са ситуацијом са Молдавијом.

Россељхознадзор је од 27. октобра увео забрану испорука из Молдавије меса и месне продукције, објаснивши то тиме да продукција није безбедна и да је могућ реекспрот из земаља ЕУ. При томе од ове забране могу да пострадају и нека белоруска предузећа која купују за прераду месо из Молдавије, ако Минск у скорије време не донесе исту оклуку као и Россељхознадзор.

- Слична је ситуација са Црном Гором. Они су се бојали да испоручују месо у Русију, испоручивали су у Белорусију. Зато смо испоруке готове месне продукције из Црне Горе такође затворили и дозволили смо да се испоручују само полутке. Зато што, колико знамо они су испоручивали холандску свињетину у Белорусију. Ако буде прекршаја, надаље ћемо потпуно затворити увоз, рекао је Данкверт.

Како је објаснио помоћник руководиоца Россељхозданзора Алексеј Алексејенко, током последњих 10 дана од почетка испорука меса из Црне Горе руска ветеринарска служба је већ фиксирала могуће случајеве реекспрота из ЕУ. Очигледно у Црној Гори неке комапније су схватиле дозволу као могућност озбиљне зараде и почеле су да нам испоручују нелегалну продукцију. Одлука о забрани може да буде донета ускоро, и зависиће од одговора црногорских ветеринарских служби, додао је он.