Топлота приликом производње енергије може да се искористи поново

23-10-2014 12:07:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски научници под руководством јапанског колеге направили су технологију која омогућава да се уштеди до 30% горива и смањи штетно загађење атмосфере. Њена суштина је у томе да се топлота приликом израде енергије враћа у ложиште ради поновног коришћења.

Идеја међународног колектива научника већ је привукла пажњу представника научно-технолошких структура у Јапану и енергетских корпорација у Русији.

Већина енергије у свету добија се на рачун сагоревања. Зато све разраде које омогућавају да се уштеди гориво крајње су важне.

Нова технологија саговревања уз повратак топлоте и масе, или енергетска рекуперација – тако се научно назива разрада руско-јапанског тима физичара. Сама по себи рекуперација - циркулација дела материјала ради поновног коришћења у истом технолошком процесу, није новост. Ови процеси се примењују у хемијској индустрији приликом чишћења и сушења гасова, осветљења раствора, поделе парних смеши.

Руско-јапанска група научника предложила је ширу област деловања рекуперације – у енергетици. Руководилац пројекта је постао професор Универзитета Тохоку (Јапан) Каору Марута. Западни научиници такође су пришли томе, међутим управо руски научници применили су идеју у пракси. Топлота која је раније одлазила „у цев“, може да рецилкулише у комори сагоревања. Тачније да се врати и на тај начин битно уштеди гориво. То су доказали научници Далекоисточног федералног универзитета у Владивостоку, граду у Азијском делу Русије, који називају капијом у Тихи океан. Технологија таквог затвореног циклуса је већ испробана.

После сагоревања у било ком уређају имамо врло врућ издувни гас који се обично избацује у атмосферу, истакао је Марута. Топлоту од тог гаса треба вартити назад у ложиште и самим тим увећати ефикасност читавог процеса. Нова технологија штеди до 30% горива и смањује размере уређаја за сагоревање.

Техничке нијансе аутори разраде за сада не откривају. При томе они изражавају убеђење да повратак топлоте може да буде ефикасно искориштен у сваком типу горионика. Између осталог у моторима атумобила, авионима, у гасним турбинама – једном речи свуда где сагорева гориво. Разрада може да користи и у еколошким кућама које штеде топлоту.

Нова енергетска технологија има и други битан плус. Она омогућава да се смањи изабацивање штетних материја у атмосферу. Ради се о режиму сагоревања без пламена – приликом коришћења новог метода он је сасвим могућ. У том случају реакција сагоревања дешава се у читавом обиму коморе и зато се пламен скоро не види голим оком. Захваљујући одсуство пламена настаје важан ефекат – у ваздух доспева мање оксида азота и угљеника. Уређаји за рекуперацију и сагоревања без пламена могу широко да се примењују у металургији, производњи цигле, као и у ливницама, истиче руско-јапанска група стручњака.

Идеју сагоревања са повратком топлоте и масе треба проширити на различите видове горива, закључује колектив научника. Њихова разрада већ је заинтересовала представнике тешке индустрије и космичке агенције Јапана, као и енергетске компаније Русије.

Олга Соболевска,