Разноврсност руске културе за београдску публику

23-10-2014 06:52:56 | | Глас Русије/ vostok.rs |


„Дани духовне културе Русије“ одржавају се у Руском дому у Београду. Пројекат Министарства културе РФ, организован уз подршку руске амбасаде у Републици Србији и амбасаде РС у РФ, трајаће до 10.новембра. На програму фестивала су: концерт Московског синодалног хора, наступ колектива Прихватилишта за сирочад, изложба дечијих радова, конференција посвећена Првом светском рату.

Дарија Коротајева, прес-аташе фестивла „Дани духовне културе Русије у Србији“, каже да овај културни пројекат има своју историју:

- Он постоји већ неко време. Раније су то били само одређени концерти. Или је, на пример, долазио хор или су били организовани концерти класичне музике. У Србији се ова манифестација први пут организује у облику фестивала. Званични програм Министарства културе РФ омогућава да се много тога у будућем реализује, али и говори о спремности да се односи између Русије и Србије развијају не само у области културе, већ и у другим сферама.

Разуме се, избор учесника подразумевао је одређен процес избора, прегледање видеоматеријала, лично упознавање са колективима. Организатори пројекта су пред себе поставили веома озбиљни задатак:

- Колективи су морали да покажу да владају разним жанровима и да покажу разноврсност руске културе. То су и духовна појања и музика и плес. Сваки састав је за себе посебан. 20.октобра, фестивал је отворио ансамбл „Козаци Русије“. Добили смо позитивне критике након концерта, читава сала је дуго аплаудирала након њиховог наступа, сви су били одушевљени. Московски синодални хор ће представити духовну музику. Главно је то што је стваралаштво овог састава засновано на традицијама које се преносе, ево већ неколико векова. Важно нам је и да покажемо наш однос према деци без родитеља. У Русији сада при манастирима постоје прихватилишта за децу, где их монаси обучавају појању. У једном таквом прихватилишту се родио и хор девојчица „Отрада“. Они много путују и гостују у разним државама. Учествовали су на манифестацији „Дани духовне културе Русије“. До самог краја фестивала, биће отворена изложба дечијих ликовних радова. Овде нам је било важно да подвучемо особености естетског васпитања деце и дамо посетиоцима могућност да Русију виде онако, како је виде деца. На тај начин, на фестивалу у Београду показујемо сву разновсрсност Русије и њене културе.

Наша саговорница је посебно подвукла да се одржавање овог фестивала поклапа са два јубилеја: 100.годишњицом почетка Првог светског рата и 70.годишњицом ослобођења Београда. У оквиру пројекта, за почетак новембра је планирана конференција посвећена Првом светском рату. На овој конференцији ће учествовати историчари, учитељи, делатници културе. Фестивал „Дани духовне културе Русије“ траје до 10.новембра.

Григориј Соколов,