Пад цена нафте неће утицати на добробит Русије

24-10-2014 10:08:54 | | Глас Русије, фото: East News/Juan Carlos Cantero / Prisma/ |


Упркос наглом паду цена нафте, претпоставке неких међународних аналитичара да ће таква ситуација на енергетском тржишту битно утицати на добробит Русије и ауторитет председника Владимира Путина су јако преувеличане, пише кинеско издање The Global Times.

„Аналитичари јако прецењују фактор зависности руске привреде од ресурса: Русија, као велика сила, расположе и нечим већим од нафте и гаса. То је нација чија снага полази од чињенице да је способна да се одупре спољњем утицају и да чврсто брани своје интересе“, пише аутор материјала.

Русија је прорачунала сценарио пада цена нафте и формирала међународне резерве за смањење ризика у националној привреди због њиховог колебања, пише The Global Times. Москва је на тај начин у потпуностиспремна да се суочи са негативном динамиком цена ресурса.

The Global Times, такође, пише да повећана потражња за енергентима, са стране земаља у развоју, утиче на јачање руских позиција, као и на развој партнерских односа између Русије и Кине.

„Западне санкције против Русије, као и манипулације са ценама нафте, подстичу Пекинг и Москву на стратешку сарадњу, која може постати најважније средство заштите од економских и политичких ризика“, закључује аутор чланка.