Шеф дипломатије самопроглашеног Косова први пут посетио Београд

24-10-2014 12:10:57 | | Глас Русије, фото: AP/Visar Kryeziu/ vostok.rs |


Министар спољних послова самопроглашене покрајине Косово је први пут посетио Београд ради учешћа у неформалном сусрету министара спољних послова и привреде западнобалканских земаља.

Албанске власти јужне српске покрајине Косово су, уз подршку САД и водећих земаља ЕУ, прогласиле независност 2008. године. Србија не признаје косовску независност, али, ипак води преговоре са Приштином о нормализацији односа у региону. Заједно са Хоџајем, у Београд је стигао и министар за привредни развој Косова Фадил Исмаили. Сусрет министара земаља региона се одржавао у сали без државних обележја и других атрибута власти, који би могли бити знак да је Србија признала Косово.

Српске власти не коментаришу посету албанских министара са Косова. Енвер Хоџај је у изјави за медије назвао своју посету Београду „историјском“ и рекао да је први пут после 25 година посетио Београд, а да он лично представља „симбол косовског суверенитета“. „Овај сусрет показује да су односи наших двеју страна у процесу нормализације и да је потребно да се дијалог настави“, рекао је Хоџај поводом односа са Србијом.

Према његовој оцени, Београд и Приштина треба да у будућности потпишу мировни споразум, али то се мора десити пре него што Србија уђу Европску унију. Пре овога није било посета Београду албанских министара са Косова. Прва посета члана владе самопроглашеног Косова централној Србији је била 05. новембра 2013. године. Тада је министар за европске интеграције Косова Влора Читаку стигла на југ Србије, у Прешево, како би се сусрела са локалним албанским становништвом.