Путин: Одустајање од свих правила у међународним односима је сасвим изводљиво

24-10-2014 04:46:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Узимајући у обзир ситуацију у свету не смемо одбацити одустајање од свих правила у међународним односима. Тај сценарио је сасвим изводљив, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„А шта нас очекује, ако изаберемо да живимо без икаквих правила? А на такву могућност не смемо заборавити, ако узмемо у обзир усијану ситуацију у свету“.

Понекад се чини да се Запад стално бори са резултатима своје политике, плаћа за њу све већу и већу цену, изјавио је председник Владимир Путин .

"Понекад се чини да наше колеге и пријатељи улажу сву снагу у уклањању ризика које сами стварају, плаћају за то сваки пут већу цену“, изјавио је Путин у свом говору у међународном дискусионом клубу „Валдај“ у Сочију.

„САД нису изашле на крај са униполарним светом, сада покушавају да створе нешто налик на квазибиполарни свет“, наставио је Путин. „Испоставило се да униполарни свет није удобан, и да самопроглашени светски лидер тешко њиме управља. Отуд данашњи покушаји – већ на новој историјској етапи – да се створи нешто као „квазибиполарни“ свет, „квазибиполарни“ систем као удобан модел за америчку владавину“, рекао је председник Русије.

„Терористи јефтино продају нафту, а купци који је препродају финансирају тероризам“, изјавио је Путин.

„Што се тиче финансијске помоћи тероризму, то је данас не само зарада од наркотика, чија се производња за време међународних снага у Авганистану увећала неколико пута, и ви сви то добро знате. Терористи добијају финансијску помоћ и од продаје нафте“, рекао је Путин.

„Купци нафте коју продају терористи не размишљају о томе да финансирају тероризам, који ће раније или касније обухватити и њихову територију, сејати смрт у њиховом земљама“, додао је председник.

Сједињеним Америчким Државама је свеједно ко ће заменити Совјетски Савез – Иран, Кина или Русија. Свет поново покушавају да поделе и направе непријатеља, изјавио је председник Владимир Путин.

„Није важно ко ће у америчкој пропаганди заменити место СССР као главног противника. Иран, као земља која жели да развија нуклеарне технологије, Кина, као прва економија света, или Русија као нуклеарна сила“.

„Поново видимо покушаје да се свет раздроби, покушаје да се повуку линије поделе, да се направе коалиције не по принципу „за“, већ „против“ било кога, да се створи непријатељ као у времена хладног рата. И да се стекне право лидера, или право диктат“, додао је Путин.

Претензије на изузетност доводе до обратног ефекта, изјавио је председник Русије. "Такви покушаји се не само косе са реалношћу, већ противрече мултиполарном свету", рекао је Путин у свом говору у међународом дискусионом клубу "Валдај".

Глобална пословна заједница је подвргнута притиску од стране западних влада, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Заједнички економски пројекти, узајамне инвестиције објективно приближавају земље, помажу у амортизацији постојећих проблема у односима међу државама. Али глобална пословна заједница је сада под јаким притиском Запада. Какав бизнис, какав економски напредак, прагматизам, када се говори о опасности по домовину, слободни свет, демократију!“

„Формирање такозваног полицентричног света... само по себи није јачање стабилности. Чак напротив – задатак постизања глобалне равнотеже се претвара у тешку мозгалицу, са много непознатих“, изјавио је руски председник на XI седници међународног дискусионог клуба „Валдај“.

Председник Русије Владимир Путин сматра да способност Исламске државе може лако да се објасни, јер су се у редове терориста улили бивши активисти ирачке партије БААС.

У свом говору на завршној пленарној сесији XI седнице Међународног дискусионог клуба „Валдај“, руски лидер је рекао да се Исламска држава претворила у праву армију.

„А одакле долазе нови регрути? У Ираку су после свргавања Садама Хусеина срушене државне институције, па и армија. Још тада смо говорили: обратите пажњу, истерали сте људе на улицу. Шта ће постати од њих? Не заборављајте да су били у руководству велике регионалне земље. У шта претварате те људе?“

„И шта је испало? Десетине хиљада војника и официра, бивших активисти партије БААС избачених на улицу данас су терористи. Можда је у томе способност Исламске државе? Јер они су заиста професионални са војне тачке гледишта“, сматра руски председник.