Кина покушава да освоји ресурсе Месеца

25-10-2014 10:49:43 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Кина се корак по корак приближава ресурсима Месеца. Сад јој предстоји обрада технологија за враћање космичког апарата с Месечева орбите на Земљу. Због тога ће Кина до краја недеље лансирати своју прву експерименталну сонду која треба да облети Месец и да се врати на Земљу.

Сличан експеримент на проучавању Месеца СССР је обавио још 70-их година прошлог века. Кина иде туђим путем, али без тога не може да се укључи у борбу за место на Месецу и његове ресурсе, сматра академик Руске академије за космонаутику Александар Железњаков:

- Технологије које су потребне за космос не могу бити створене за трен ока. Ка томе треба ићи у фазама, сукцесивно, како бисмо за 50-100 година кад се појави потреба за природним ресурсима Месеца били спремни да их допремамо на Земљу. Онај ко већ сад буде имао уходане технологије, биће најближи остварењу свог циља.

Кина је већ научила да облеће Месец и да искрцава свој ровер на његову површину. Сад намерава да начини корак ка достављању земље с Месеца на Земљу, истакао је Железњаков:

- Експериментални лет на Месец који је планиран за крај октобра има кључни значај за реализацију овог пројекта. Кина ради на балистици, односно на лету од Земље ка Месецу, на излазу у селеноцентричну орбиту, излазак из ње и повратак на Земљу. Она намерава да усвоји и технику уласка у атмосферу другом космичком брзином. То је вероватно централни део читавог експеримента.

У случају успеха – за лет на Месец и повратак апарата на Земљу су планирани за 8 дана, - Кина ће освојити потпуни технолошки ланац за лет човека не Месец, уверен је уредник часописа „Авиопанорама“ Сергеј Филипенков:

- Кинези ће поновити совјетско искуство и завршиће га америчким искуством из 1969-1972. године – искрцавањем кинеског космонаута на површину Месеца. Ово ће омогућити Кини да потврди своје капацитете. Европа и САД освајају астероиде и Марс, а Кина ће градити дугорочну базу на Месецу. Затим ће се, изгледа, упутити и на Марс, то већ планира. Али, то ће већ бити крајем 21. века.

Вест о предстојећем новом лету Кине на Месец појавила се истовремено с детаљима о освајању овог Земљиног сателита од стране Русије, за које је јавност сазнала. Стручњаци Федералне космичке агенције Русије и Академије наука сматрају да руски истраживачи Месец треба да освајају у виду постепеног ширења инфраструктуре на претходно проученој територији. Стварање полигона и изградња базе на Месецу планирају се на основу услова осветљености, везе са Земљом и постојећих природних Месечевих ресурса. Најбоље место за то је Јужни пол.

Наталија Кашо,