Једна за 10 милијарди: Земљи прети пренасељеност

29-10-2014 07:30:07 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Човечанству прете глад и светски ратови. Већ до краја 21. века бројност становника на планети може да се увећа са 7 до 10 милијарди. Такву прогнозу дају аустралијски научници са универзитета у Аделаиди. Ипак, да ли природни ресурси могу да дозволе да се нахрани такав број људи? Или ће политика Кине „једна породица – једно дете“ почети да важи и за друге земље? И који је оптималан број људи које може да нахрани планета?

Данас човечанство са огромном брзином користи оно што се на Земљи стварало милионима година. Пре свега, резерве нафте и гаса. Гигантске територије се користе за пољопривредна добра. Али ефикасност коришћења ових природних ресурса може да буде и боља. Управо проблем рационалног коришћења природе треба решавати у првом реду, уверен је Руководилац Центра за проучавање проблема насељености економског факултета Московског државног универзитета, шеф лабораторије за економију насељености и демографије Валериј Јелизаров:

- Питање пренасељености је врло компликовано. Ја не бих говорио о пренасељености, већ о пропорционалности људског развоја међу становништвом, ресурсима и још једним фактором. У процесу коришћења природних ресурса ми производимо огромна загађења са којима се треба борити. Идеја стабилног људског развоја је фундаментална идеја, на коју треба да се оријентишемо убудуће. Тачније, како данас да градимо наш живот, користимо природне ресурсе, стварамо и градио економију како се не би погрошавали услови живота за наредне нараштаје.

Развој зелених технологија међу приоритетним је задацима многих земаља. Тако у финском граду Лахти постоји станица за снабдевање грејањем која ради на спаљивању смећа. У Финској је забрањено чување биолошког отпада на депонијама, њега прерађују и користе у земљорадњи. Еколошке иновационе технологије широко су распрострањене по читавом свету. Власти разних земаља приморавају велике компаније да чине своју производњу чистијом, мада таква модернизација није јефтина. Али експерти су сигурни да у условима наглог увећања становништва на планети брига о екологији треба да буде на првом месту. То омогућава да се без штете по природу осигура растуће становништво храном и водом за пиће. Истина, ради тога је потребно из корена променити однос према природним ресурсима не неке појединачне земље, већ свих уопштено. То ће омогућити да се одлободе огромне површине од депонија, и постепено да се пређе на коришћење обновивих извора енергије. Према мишљењу шефа сектора за репродукцију становништва Института за социјално-политичка истраживања РАН Јевгеније Сигарјове:

- Морамо да променимо однос према ресурсима, према екологији. Сада еколози говоре да смо већ прешли црту самообновљивости ресурса читавог света, читаве Земље. Очигледно да треба да мењамо свест човечанства како не бисмо наш свет пунили ђубриштима, већ радили по технологијама које омогућавају брижљивији однос према ресурсима. Морамо да усмеримо интелеткуалне напоре на то да схватимо како да се хранимо. Јер ми трошимо намирнице и другу робу која не пролази свој животни циклус. Бацамо ствари, формирајући око себе само депоније. Треба полазити од рационалне потрошње, тада можемо да хранимо све.

Бројност становника ће расти. Али говорити о увећању до 10 милијарди за сада је прерано. Ратови, епидемије, промене климе, све то може из корена да промени ситуацију, као што се већ дешавало у историји, истиче директор научно-образовног центра за социјални развој Руске академије привреде и државне службе при Председнику РФ Љубов Храпилина:

- Економија веома утиче на ниво наталитета, на квалитет живота породице, на жељу мушкараца и жена да напредују у каријери. Све то се наравно одражава на демографску ситуацију. Мислим да данас нико на себе не би преузео смелост да са сигурношћу тврди да ће постојати тенденција ка таквом расту становништва.

Данас у земљама Азије, на пример у Јапану, на Тајвану, Хонгонгу, Сингапуру, где је раније био висок наталитет, бележи се његов пад. У европским земљама ситуација је супротна. Експерти све чешће говоре о немогућности контролисања раста људске популације. Ипак чак ако прорачуни аустралијских научника не буду тачни, већ сада се треба замислити о томе како човечанство убудуће да избегне борбу за последњи комад хлеба.

Диана Горшечникова,