Из Србије у родну Русију на спортске игре у Сочи

30-10-2014 05:24:51 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Mihail Mokrushin/ vostok.rs |


На иницијативу Россотрудничества, у априлу 2015. године у Сочију ће бити одржане светске омладинске игре сународника, које су посвећене 70. годишњици победе у Великом отаџбинском рату. На њима ће учествовати представници руске дијаспоре из иностранства.

Такмичења ће бити одражна у следећим спортским дисциплинама: кошарка, одбојка, мини фудбал, стони тенис и шах. Сви заинтересовани омладинци узраста од 13 до 15 година, могу да попуне формуларе и изјасне се у којој би се дисциплини такмичили.

Припрема за ову масовну манифестацију се одржава и у Србији. О томе, како се спроводе припреме на лицу места, говори Олга Рикунова, шефица одељења за дијаспору Руског дома у Београду:

- Ово је сада једна радна фаза процеса. Основна карактеристика овог програма јесте у вези са узрастом учесника. Односно, на играма могу учествовати младићи и девојке који су рођени од 2000. до 2002. године. Према подацима руског конзулата, у Србији живи око 4000 представника руске дијаспоре. У сваком случају, требало би се рећи да постоји интересовање за ову манифестацију. Већ сад организујемо групе, тимове за одређене видове спорта. У сваком случају, имамо још времена. А о прелиминарним резултатима, говорићемо после 20. новембра.

Наша саговорница је истакла да је интересовање руске дијаспоре за ову манифестацију најпре у вези са једним разумљивим разлогом:

- Овај програм, по својој суштини, оставља могућност омладини да виде своју домовину сопственим очима. А из перспективе детета, веома је интересантно учествовати у спортским такмичењима. Тим пре што у Сочију постоји све што је за то неопходно, тамо је спортска инфраструктура веома развијена. Надам се да ће све добро проћи. Сада са децом радимо на томе да они смисле логотип, слоган и талисман игара. Већ смо обавестили све о томе и чекамо да видимо како ће деца то све осмислити. Уверена сам да ћемо успешно одрадити овај задатак.

Григориј Соколов,