Балкан и "гасни трилер": могуће обуставе, али без потпуног смрзавања

30-10-2014 05:32:22 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/Hohum/cc-by-sa 3.0/ vo |


Наставак преговора између Русије, Украјине и ЕУ по питању испороке гаса, била је тема конференције за штампу, коју је организовала МИА „Росија севодња“. На конференцији су учествовали стручњаци из Москве и Кијева.

Како је истакнуто, усаглашена је „зимска цена“ за Украјину од 385 долара, а Русија сада чека финансијске гаранције, које би требало да усагласе Европска комисија и Украјина.

Поводом могућег успеха преговора, мишљења су различита. Начелник центра истраживања светских енергетских тржишта Института енергетских истраживања РАН Вјачеслав Кулагин сматра да је могућ крах преговора, ако се појави „спољни политички фактор“ и „наређење“ да се заоштри ситуација. Директор Фонда енергетског развоја Сергеј Пикин сумња да би резултати преговора могли бити погрешно протумачени у Кијеву.

Директор енергетског програма Центра светске економије и међунаордних односа Академије наука Украјине Валентин Земљански подсећа да се „Украјина опет налази у зони политичких турбуленција“ :

- После избора већ су почеле „размирице“ око тога ко је главни. Не бих, у таквим околностима, говорио да ће гасно питање бити убрзо решено. Ипак, ако не буде договора, сви ће изгубити. За Европу то ће значити и економски ризик. За Украјину- грејна сезона у условима „војног комунизма“, са критички малим обимом гаса за обезбеђивање потреба Украјине и транзит. За Гаспром- то би био удар на репутацију и такође економски ризици.

А шта очекује, на пример, Балканске државе, које такође зависе од руског гаса? Могу ли и оне, иако нису учеснице овог „гасног трилера“да постану жртве? И сећајући се како је Украјина „узимала“ гас из транзитне цеви 2009.године, да ли би требало да се поново концентришемо на „Јужни ток“? Одговарајући на питања „Гласа Русије“, Сергеј Пикин није показао оптизам:

- Мислим да се ЕУ у неко скорије време неће вратити питању „Јужног тока“, бар док не уде нормализована ситуација у Украјини. Тако да је овај пројект „замрзнут“ током ове зиме, а пролеће ће већ показати...

Вјачеслав Кулагин сматра да Балкан заправо и више рескира него на пример Немачка : „могуће су обуставе, али без потпуног смрзавања“:

- Не желим да верујем, да ће Украјина поново намерно спекулисати са гасом. Истина, техничке особености система за транзит гаса у овој земљи су такве, да, ако не буде балансираних испорука, могући су прекиди транзита у Европу. Мислим да је то најпре брига европског комесара, да се смање ризици. Колико је мени познато, Гаспром је потпуно напунио резервоаре у Европи и максимално ће користити постејеће капацитете.

„Јужни ток“ тесно је повезан са санкцијама против Русије. Али у марту санкције истичу, и тешко да ће бити пуног пристанка свих чланица да их продуже. Тако да, ако не буде никаквих провокативних изненађења, санкције ће бити укинуте, а то даје додатне могућности за енергетски дијалог, а у том смислу и за „Јужни ток“- закључује експерт.

Тимур Блохин,