Британски политичари - "демократе и терористи демонкратишу" БиХ

02-11-2014 09:02:35 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Са највиших адреса ЕУ се настављају, како економски, тако и војно-политички притисци на Босну и Херцеговину, с тим да је акценат више на Републици Србској него на Федерацији БиХ.

Министар спољних послова Велике Британије Филип Хамонд позвао је политичаре у Босни и Херцеговини да престану да воде расправе о референдумима и отцепљењу, јер су оне беспредметне, а да своју пажњу усмере на хитно решавање нагомиланих привредних проблема јер је стање на том плану постало "неодрживо", те је позвао на прикчучење ЕУ и НАТО.

Не губите драгоцено време у расправама о референдумима и отцепљењу. То се неће десити. Ми имамо законску обавезу да штитимо територијални интегритет БиХ и једнако смо предани тој одговорности као што смо били и када је пре 19 година потписан Дејтонски споразум. Прекрајање граница на Балкану је завршено, истакао је Хамонд.

Међутим овакве ултимативне изјаве "европске демократије" заборављају да је у тој истој Великој Британији одржан референдум о отцепљењу Шкотске, па се поставља питање, ако је то демократско право, зашто онда не би референдум расписала и Република Србска од БиХ. Зашто би грађани и политичари Републике Српске уопште и слушали Хамонда и то поготово човека, чија је земља два пута извршила агресију на српске земље и учествовала у сецесији Косова од Србије.

Такође, бивши Високи представник у БиХ Педи Ешдаун је изјавио у Дому лордова британског парламента да би распад БиХ и јачања њених ентитета могао довести до рата. Он је саопштио да је БиХ у горој позицији него пре четири године, а као главног кривца види председника Републике Српске. Педи Ешдаун "пијанац црвених образа" како су га назвали када је обављао дужност Високог представника је критиковао и одличне односе Републике Српске и Руске Федерације, рекавши да се Русија игра украјинске кризе у срцу Европе, те да се Брисел мора одлучније ангажовати у БиХ.

- Русија сада игра подле игре са Републиком Србском. Обећавају им прљав новац како би одбили помоћ ММФ-а. Русија се игра украјинске кризе у центру Европе, а ми стојимо и све то немо посматрамо.

Тај исти Педи Ешдаун је укинуо много надлежности Републике Српске и пренео на ниво БиХ, а познат је и по том како је прогањао србско становништво због помагања "хашким бегунцима". Вероватно је и заборавио како је он лично у том истом срцу Европе подржавао терористе ОВК на Косову када се је чак са пушком 1998. године фотографисао са терористима ОВК.

Декан Правног факултета Витомор Поповић наглашава да је Педи Ешдаун веома опасан.:

- Треба имати у виду чињеницу да је непосредно по избијању кризе на Косову обишао најекстремније делове терористичке ОВК и питање је да ли он уопште може да се назива политичаром. Он је свестан чињенице да овакви односи, какви сада постоје у БиХ није могуће одржати никаквих вештачким методама. Или ће морати до договора између конститутивних народа и ентитета или ће доћи до распада.

Витомир Поповић је истакао да би Република Србска овом политичару требала забранити улазак у Републику Српску.

Што се тиче економских притисака ЕУ, Европска комисија је затражила од БиХ да Хрватској као чланици ЕУ омогући несметани наставак извоза у БиХ. То се посебно односи на прехрамбене производе чији је извоз у БиХ значајно опао након што је Хрватска као нова чланица ЕУ морала напустити споразум ЦЕФТА. Европска комисија од БиХ тражи да допусти Хрватској наставак извоза уз упозорење како би у противном БиХ могле бити наметнуте санкције у трговању са свим чланицама ЕУ.

Европска комисија је и оптужила БиХ због непридруживања санкцијама против Русије. БиХ то није учинила једино због тога што Република Србска то не дозвољава, мада је у ПССЕ БиХ увела санкције Русији.

Са друге стране треба подсетити да Руска Федерација у потпуности поштује и подржава Дејтонски мировни уговор, да је против било каквих његових мењања мимо воље сва три конститувна народа, против мешања у унутрашње ствари земље, те је више пута наглашено да канцеларију ОХР-а треба затворити.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_11_02/Britanski-politichari-demokrate-i-teroristi-demonkratishu-BiH-5667/