Фестивал "Блистави Анђео" ће представити гледаоцима "Добру синематику"

03-11-2014 06:16:25 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Филмови из 26 земаља учествоваће у конкурсном програму 11. добротворног фестивала "", који се одржава од 1. до 7. новембра у Москви, а који је уприличен Дану народног јединства и светковинама Казанске иконе Богородице, - саопштавају организатори.

Фестивал се традиционално одржава у време јесењег распуста ученика. У оквиру Године културе и прославе 700. годишњице преподобног Сергија Радоњешког демонстрације филмова и акције филмског фестивала ове године ће бити под геслом "Добри филм се враћа". Посебна особина фестивала "Блистави Анђео" је духовни експертни савет, у чији састав су ушли представници РПЦ. Савет је позван да оцени не уметничке особине конкурсних филмова, већ да се зло и насиље не би диминирало у филмовима.

Гледаоце очекује опширан програм: демонстрације конкурсних и ванконкурсних филмова, ретроспективни и ауторски програми, мајсторски течаји, "Стране француских филмова", као и стваралачке вечери и сусрети и духовне беседе.

Ради учешћа у конкурсу стигло је 368 филмова из 26 земаља, међу којима има играних, краткометражних, документарних и анимационих филмова. У претходни списак жирија конкурсног програма су ушли познати руски и страни филмови, чији су редитељи: Глеб Панфилов, Владимир Гостјухин, Борис Токарев, Јан Осин, Божидар Зечевић, Франгиз Курбанова и други.

Церемонија свечаног откривања фестивала ће бити одржана 3. новембра, затварање 7. новембра. Основно место одржавања је биоскоп КАРО Октобар у улици Нови Арбат.

Међународни добротворни филмски фестивал "Блистави Анђео" се одржава у оквиру комплексног наменског програма "Духовно-морална култура омладине Русије", чији је председник старатељског савета Светлана Медведева – председник Фонда социјално-културних иницијатива. Духовни старатељ филмског фестивала је Патријарх Кирил.