Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Спортски програм № 6

Спортски програм № 6

04-11-2014 09:40:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Данас ћемо говорити о тренерској судбини Миодрага Божовића у новом клубу – руској "Локомотиви". Такође ћемо вас упознати с последњим вестима из области спорта и око њега. Сазнаћете како наступа у првенству Руске Хокејске Федерације словеначки спортиста Јан Муршак.

Разговор с тренером Миодрагом Божовићем почео је од најактуелније за руске навијаче теме – репрезентације Русије, која је нерешено завршила утакмицу против Молдаваца.

Негативних реаговања данас има много, међутим, одигране су само три утакмице, — изјавио је Миодраг.

Не чини ли Вам се да смо с Фабијом Капелом већ зашли у ћорсокак и да немамо будућност?

Само се сетите разговора пре годину дана: Ако одемо у Бразил, то ће бити огроман успех! Пошли смо на мундијал. То је већ успех. Нисмо успели… Белгијанци су имали среће, међутим, квалитет фудбала није нам био лошији. Иначе, Алжир је постао једно од главних изненађења читавог турнира. Капело покушава да нађе младе играче, покушава да напредује. Увек је тешко мењати тим.

Чини се да репрезентацији Русије фали опуштеност – елемент, својствен вашим тимовима? Постоји осећај да се у нашој националној репрезентацији сви боје Капела и нагло се претварају у роботе.

Кога се боје? Капела? То су измишљотине играча. Они се боје! Ха-ха! Ако нешто није у реду, реците: Лоше смо играли. Дешава се. Други пут ћемо боље играти. Дисциплина увек мора да буде. Тим пре, што се они окупљају за два-три дана или у најмању руку за недељу дана. Разумљиво је да се свима допада, када се тренер шали. Живи пример сам ја. Једном сам се нашалио на рачун сексуалног фудбала, те ме сви данас повезују искључиво с том причом! Мада не могу да кажем да се стално шалим на рачун секса.

Какав циљ вам је поставило руководство Локомотиве у овој сезони? Можда, вреди доделити већу пажњу Купу земље, јер се на директан пласман у еврокупове не може рачунати.

О првом месту није било речи. Мислим да би пласман у Лигу Европе био за нас успешан резултат. Односно, пето место. Куп Русије? Не бих себе назвао купским тренером – с Амкаром смо били четврти, док са Москвом — шести, мада смо дуго били лидери. Међутим, Куп је добар као најкраћи пут у еврокупове. Чудно је што су протекле године сви највећи клубови потценили овај турнир.

Јесте ли спремни да радите у клубу до краја своје тренерске каријере?

Да почнемо од тога да не верујем да сам спреман да живим у Русији до краја живота. Родна груда увек зове натраг. Желим да живим у Црној Гори – лепој земљи са дивним морем и изврсним условима за живот. Москва је за мене нешто превелико! Реч није о крају живота, већ о тренерској каријери.

Тешко да ћу дуго бити тренер. Када већ имаш више од 60 година, док су ти подређени 20-годишњаци, узајамно разумевање нећеш наћи. Алекс Фергусон, према мом мишлену, управо зато је завршио каријеру. Он је подигао своју генерацију и отишао, чим су отишли они. Велики човек!

Међутим, овде, у Русији, други је менталитет. Када је све добро, и код тренера је све добро, и код навијача је све добро. Када је лоше…

Окрећу леђа?

Не. Звучи нешто погрдно. Међутим, када је све добро, подршка није потребна ни у фудбалу, ни у животу. Када је лоше, потребни су сви: и пријатељи, и породица…

Зар је у Црној Гори другачије?

Све је исто. Рецимо, на Кипру су навијачи чекали тим после утакмице да би се потукли! Озбиљно, стоје 200-300 навијача и чекају тим! Фудбалери су дуго остали на стадиону, бојали су се да оду. Како и не би, ако их ухвате – биће свашта.

Вама нису претили?

И мени су претили. Мој добар друг, с којим сам још играо заједно, постао је председник једног клуба, те ме је позвао као тренера. Међутим, када је он касније хтео да ме отпусти, није знао, како да то учини, те је замолио навијаче. Окупило их се једно сто људи, почела су вређања. Међутим, поступио сам као прави мушкарац и изашао пред њих.

Нису тукли?

Нисам урадио нешто лоше. Питао сам их: Желите ли да одем? Они одговарају: Да-да! Нема проблема, отишао сам. У Турској, рецимо, исто је с навијачима. Хидинга, мислим, једном су возили колима са тамним прозорима и пратњом. Компликовано је радити у таквим земљама. Међутим, ако је твој тим у нечему победио, то се увелико слави! Одмах си краљ!

У којем клубу сте имали најбоље тренутке у читавој Вашој каријери?

У руским тимовима - Ростову, Москви и Амкари. У тим клубовима је било врло добро. Сећам се, Москва је била на другом месту три кола пре краја. Онда је дошла та несрећна утакмица со Кубањем… Водили смо 2:0, затим за 10 минута је дошло на 2:3, изједначили смо, на крају Вукић није погодио празан гол… Криво нам је било.

Ви добро говорите руски. Да ли сте сами учили језик или уз нечију помоћ? Слажете ли се с тиме да је руски језик сложен?

У школи сам га учио. Сви смо учили руски у Црној Гори. Свакако, када сам дошао у Русију први пут, много сам већ заборавио, али сам се постепено присећао. Иначе сам убеђен да тренер, који ради у иностранству, мора да зна језик.

Можете ли да замислите себе као тренера репрезентације Русије?

Не, јер данас тренирам Локомотиву.

А у перспективи?

За тренера не постоји појам – у перспективи. Тренер је увек данас и следећа утакмица. Ништа више и ништа мање...

Московски Торпедо је објавио о потписивању уговора са играчем репрезентације Словеније Далибором Стефановићем, саопштава званични сајт клуба. Уговор с фудбалером ће трајати до 31. маја 2017. године. Током протекле сезоне Стефановић је играо за пољски Шљонск, за који је одиграо 33 утакмице и дао 5 голова. Финансијске појединости погодбе се не разглашавају.

Пре Шљонска Стефановић је наступао за украјински тим Волин, холандски Витес, израелски Макаби, као и шпанске тимове Реал Сосједад и Алавес. За репрезентацију Словеније одиграо је 16 утакмица и дао један гол.

Одбојкаш репрезентације Србије Никола Ковачевић потписао је уговор с кинеским Шангајем. Протекле сезоне 31-годишњи одбојкаш је наступао за уфимски Урал и италијанску Верону.

Потписао сам уговор, те ћу наставити каријеру у Кини. Не знам, хоћу ли дуго играти тамо. За сада је споразум предвиђен за једну сезону, међутим, у случају успеха могу да продужим уговор, те останем у Кини још једну годину дана, — наводи речи Ковачевића zurnal.rs.

Иначе, Никола је играо за пољску Ресовију, као и нижегородску Губернију и италијанску Латину.

Играч одбране московске Локомотиве Немања Пејчиновић назвао је играча Реала Хамеса Родригеза фаворитом међу претендентима за годишњу награду Златна лопта. Раније је ФИФА на свом званичном сајту објавила списак претендената за престижну награду најбољем играчу света према резултатима 2014. године. На шорт-листи налазе се 23 играча.

Једнозначно - Хамес Родригес. Он је одличан момак, познајем га лично, — одмах се определио Пејчиновић.

Списак од три финалиста ће бити оглашен 1. децембра, а име носиоца награде ће се сазнати приликом церемоније у Цириху 12. јануара 2015. године.

У редовној утакмици редовног шампионата Континенталне Хокејашке Лиге Медвешчак у Загребу на пеналима је победио новокузнецки Металург — 2:1. Истичемо да су домаћини избегли пораз последњег минута главног времена, док су у серији пенала изгубили. У саставу победника истакли су се Мет Андерсон и Марк Катић, који је остварио одлучујући пенал. Код супарника је једини пак убацио Сергеј Сентјурин.

Играч одбране Медвешчака Марк Катић је изнео своје утиске о утакмици. Последњих неколико дана тренирао сам пенале, те ми се у игри с „Металургом“ пружила могућност да применим своје искуство у званичној игри. Извео сам пенал онако, како сам планирао унапред.

Нападач ЦСКА Јан Муршак, који је у претсезонским утакмицама убацио осам пакова за свој нови тим ЦСКА, обећао је да ће се потрудити да задржи такав темпо и у редовном шампионату КХЛ. Нападач је такође изразио наду да ће предстојећа сезона бити најуспешнија за армијски тим.

"Надам се да ћу у овој сезони играти резултативно. Свестан сам да ће бити тешко убацити исто толико пакова у сезони, па чак и немогуће. Ипак желим да задржим тај темпо, ова сезона мора да буде успешна за мене и за читав тим. ЦСКА нема задатак да по сваку цену стекне првенство, главно је да успешно наступимо у сезони", – сматра Јан.

Главни тренер ЦСКА Дмитриј Квартаљнов је огласио резултате утакмице с подмосковским Атлантом, у којем су армијци победили супарника са резултатом 4:2.

Муршак изврсно игра, веома резултативно, само да не урекнем. Марљив момак, добар, изврсно је играо уочи сезоне. Убацује пакове, те иначе правилно игра, испред гола ради како треба. Код нас је играчка дисциплина слаба. Ми смо скоро пола утакмице, испало је тако, учетворо играли— то је јако много. Друго полувреме је било просто ужасно — 12 минута казне. Други гол тима, који је дао Муршак, — он је једноставан, али праведан, нама су управо такви потребни, — цитира тренера ЦСКА Р-Спорт.

Чинило би се, буквално недавно су одржане прве утакмице Континенталне хокејске Лиге \КХЛ\. Међутим, Муршак је дао око 15 голова. Само тако настави, Јане!