САД прете Русији јачањем санкција

04-11-2014 09:47:39 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Chris Oakley/cc-by/ vostok.r |


Бела кућа сматра да одлука Русије да призна резултате избора у Донбасу представља кршење минског споразума о решавању кризе у Украјини. То је речено у писменом саопштењу званичног представника Савета за националну безбедност САД у Белој кући Бернадет Михен. Она је изразила сумњу да је Москва заинтересована за мировно решавање конфликта на истоку Украјине и припретила новим санкцијама. Пре тога је шеф прес-службе Стејт департмента Џен Псаки изјавила да ће признање резултата гласања у Донбасу „само повећати изолацију“ Москве.

„Ми смо забринути изјавом министарства спољних послова Русије о легитимизацији тих лажних избора“, стоји у документу. чије делове цитирају РИА Новости. Михен је подсетила да САД сматрају да су избори у Доњецкој и Луганској Народној Републици незаконити.

У таквим условима Вашингтон не искључује могућност увођења нових санкција против Русије. „Ми смо више пута говорили да Русија може да бира. Ако она подржи мировни процес и испоштује своје обавезе, које је преузела у Минску, цена дестабилизујућих дејстава Русије против Украјине ће се смањити. Ако Москва настави да игнорише обавезе, које је преузела у Минску, и настави са својим дестабилизујућим и опасним дејствима – цена за Русију ће порасти“, стоји у саопштењу.

Михен тврди да „неспособност Москве да испуни своје обавезе, у складу са споразумом из Минска, ставља под сумњу њену приврженост мировном решавању конфликта на истоку Украјине“.

Позицију америчког руководства је саопштила и шеф прес-службе Стејт департмента Џен Псаки. Говорећи на брифингу за новинаре, она је изјавила да власти САД не намеравају да признају легитимност новоизабраних председника Доњецке и Луганске Народне Републике, нити да са њима сарађују. Осим тога, она је рекла да Вашингтон поздравља изјаве европских лидера, који подржавају ову позицију. Псаки је истакла да САД настављају да раде само са „централном владом Украјине“.

Истовремено, Москва сматра да су избори у ДНР и ЛНР позитиван корак у оквиру процеса регулисања ситуације у Украјини. Одмах после затварања бирачких места у ДНР и ЛНР и саопштења о прелиминарним резултатима избора, МСП РФ је издао саопштење у ком се говори да Москва поштује изборну вољу становника југоистока Украјине и да је спремна да настави да помаже у процесу решавања украјинске кризе. У руском министарству спољних послова су истакли да „си изабрани представници добили мандат за решавање практичних задатака у вези обнављања нормалног живота у регионима“.

„Узимајући у обзир протекле изборе, крајње је важно да се предузму активни кораци за успостављање сталног дијалога између централних кијевских власти и власти Донбаса, а у складу са договором који је постигнут у Минску“, речено је у саопштењу.

02. новембра одржани избори за председнике Доњецке и Луганске Народне Републике и избори за Народни савет. У ДНР је победио актуелни премијер Александар Захарченко и покрет „Доњецка република“. У ЛНР је већину гласова освојио Игор Плотницки и партија „Мир Лугансккој области“. Људи су стајали у редовима како би гласали, а међународни посматрачи су саопштили да су избори били у складу са демократским стандардима.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут