Запад греши тиме што не признаје изборе у Донбасу

04-11-2014 09:52:06 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexey Kudenko/ vostok.rs |


Непризнавање избора у Донбасу ће бити велика грешка од стране ЕУ и САД, која ће повући озбиљне последице пише директор за истраживања Високе школе социјалних наука, шеф Центра за истраживање индустријализације Жак Сапир у свом блогу.

У условима грађанског рата који се води на истоку Украјине од марта месеца, апсолутно је неопходно налазити компромисе – сматра Жак Сапир. Са ове тачке гледишта, према његовом мишљењу, одржавање избора на територији под контролом устаника би омогућило да се одреди ниво легитимности локалних власти. Када би ЕУ испољила намеру да призна ове изборе, могла би да упути тамо своје посматраче и тада би постојао неоспоран доказ – да ли су они легитимни или не, пише Сапир.

Проглашавајући изборе нелегитимним, земље ЕУ и САД остављају себе ван игре, како би имале могућност да оспоре услове у којима се одвијају избори, пише аутор. Недопустиво је да земље које на прво место у својој спољној полтици стављају (или се праве да стављају) демократију, одбијају да признају изборни процес – тврди Жак Сапир.

Коначно, каже Жак Сапир, пошто постоји информација о масовним гробницама у регионима које је напустила украјинска армија, о кршењу људских права у зони конфликта, ови избори би могли да помогну комисији за истрагу да оде на лице места и да покуша да схвати шта је лаж, а шта истина. Према мишљењу Жака Сапира, одбијање Запада да види и чује оно што се дешава, озбиљна је грешка која ће имати последице наредних година.

Анализа учешћа становништва у изборима у Украјини показала је, пише Сапир, да југозапад земље, тачније територије које се граниче са Мађарском и Словачком, веома су дистанциране. То је везано, сматра аутор, са страхом који становништво које није „украјинско“ по пореклу осећа према кијевским властима и одсуство могућности да слободно изражава своје политичко мишљење. Људе такође брине понашање екстремистичких група и њихова релативна некажњеност, сматра Сапир.

Украјина која је постојала од 1991. до 2014. године стоји на путу распада, пише аутор. То је везано не само за устанак на истоку земље, према његовом мишљењу „експлозивне снаге“ нарастају не само на истоку, већ и на западу. Жеља неких да наметну Украјини моноетничност противречи композитној реалности у овој земљи, настава Жак Сапир. Према његовом мишљењу, покрет Мајдана може за неколико месеци или неколико година да доведе до дезинтеграције земље.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут