Политичари користе религију за застрашивање и манипулисање

04-11-2014 09:54:07 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Све међурелигиозне конфликте су фиксирали политичари који желе, ради достизања својих циљева, да заплаше људе и да сакрију од становништва реалне проблеме, који немају ништа заједничко са вероисповешћу, рекла је у интервјуу за РИА Новости професор Seton Hall University (америчког Института за интердисциплинарна истраживања) Инес Мурзаку.

Сматрам да религију користе и злоупотребљавају је. Не ради се о вери. Ако се окренемо неком конфликту, на пример балканском, он је у првом реду међуетнички и међунационални. Политичари користе религију која је важна за многе људе, можда и више него њихова национална припадност. Они кроисте веру за заплашивање људи. При томе се не помиње реални проблем земље, рекла је Мурзаку. Према њеним речима, обично се сматра да се на Балкану муслимани и хришћани боре једни против других. Ако се проучи конфликт дубље, испоставља се да поводом распада Југославије постоје економски и многи други проблеми. Али читав страх људи је био усмерен на религиозну сферу.

Мурзаку је подвукла да је религијско образовање врло важно, посебно за младе. Они треба да знају туђе религије и да се односе према њима са поштовањем. То игра важну улогу у сарадњи. Треба и умети да се ова знања примене. Као професор сматрам да је врло важно градити поверење међу младима. Наша генерација треба да види основу за поверење – рекла је саговорница агенције.

Савремено тражење путева за међурелигиозни дијалог је врло важно, али, сматра Мурзаку, сви кључеви за међуконфесионалну сарадњу леже у прошлости. Данас покушавамо да пронађемо точак, користећи савремену терминологију за међурелигиозни дијалог. Ипак ако се окренемо историји средњовековног хришћанства, наћи ће се мноштво примера за овакав дијалог у градовима тог доба – изјавила је професор америчког универзитета. Она такође предлаже да се окренемо житијима светаца. Као пример је Мурзаку навела житије светог Нила који је живео почетком 11. века у граду Росано у Калабрији на југу Италије. У том региону су живели раме уз раме католици, православни и Јевреји. Свети Нил је био пријатељ јеврејског рабина. Морамо да се окрећемо тим изворима, подвукла је саговорница агенције.