Аустрија се противи увођењу нових санкција против Русије

05-11-2014 08:39:41 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Leonhard Foeger/ vostok.rs |


Аустрија се, за разлику од Немачке и САД, противи ширењу санкција против Русије, изјавио је канцелар Аустрије Вернер Фајман, преноси аустријско издање ORF.

„Ми смо сигурни да су преговори са учешћем Русије исправан пут“, рекао је Фајман. Он је, такође, рекао да је и раније сумњао у ефикасност санкција против Русије у контексту решавања украјинске кризе.

„Ја сам увек говорио да су санкције само мали комад мозаика, и то врло непожељан. Аустријанци су се увек залагали за политичке преговоре и ми ћемо на томе и дање да инсистирамо“, рекао је канцелар.

Издање пише да Аустрија има ваљане разлоге да не уводи нове санкције против РФ, а то је пре свега велика зависност многих националних компанија од Русије. Тако Рајфајзен Међународна банка добија значајан профит у Русији, а енергетска компанија OMV, заједно са руским Гаспромом учествује у изградњи гасовода Јужни ток.

Аустрија је раније изјавила да намерава да настави изградњу Јужног тока – гасовода, који је предложила Русија са циљем да се престане са транзитом преко украјинске територије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут