Руски уролог: Ако пијете пиво, онда на србској води

05-11-2014 05:53:07 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Стручњаци за деликатне проблеме окупили су се крајем октобра у Пролом Бањи. На заседање удружења уролога Србије био је позван и директор Центра за амбулаторну урологију и андрологију Санкт-Петербурга Николај Сорокин, који је у интервјуу за Глас Русије говорио о србском пиву, храбрости и предностима северне престонице у односу на Москву.

- Мој реферат био је посвећен питањима спречавања рецидива камена у мокраћним путевима. Ради се о томе да чак после скупе операције уз примену савремене опреме, ризик поновне појаве камена износи од 30% до 100%. Могу да кажем да јединствене природне могућности Србије, јединствени састав воде у њеним бањама даје шансу да се ризик рецидива сведе на минимум. Ми смо сазнали за Пролом Бању свега пре годину дана, добили воду, 35 наших пацијената ју је пило. Посебно је она ефикасна у сложеним случајевима, на пример када оболели има само један бубрег – чишћење протиче много лакше.

Бањска лечилишта Србије још нису у довољној мери позната руским грађанима. Шта ви мислите, да ли има смисла склопити споразум између наших медицинских установа и србских бања ради рехабилитације управо на Балкану?

- Мислим да има. А идеално ће бити ако рехабилитација уђе у стандард обавезног медицинског осигурања и руски грађани, на пример, уз помоћ синдиката, добију могућност да посете, рецимо, Пролом Бању. Тачније, када имате тако добре пријатеље, треба да искористите услове које они пружају.

Најраспрострањеније мишљење гласи да пиво, најпопуларнији алкохолни напитак како код Руса, тако и код Срба, никако не може да се уброји у пријатеље бубрега. Да ли је истина да је боље прећи на воду?

- Између осталог у Пролом Бањи необично пиво се прави управо од локалне воде, врло квалитетно. Камен у бубрегу и пиво нису увек непријатељи, у неким случајевима чак препоручујемо да се оно пије. Ради се о количини и квалитету пива, јер у пиву из конзерве су увек конзерванти. И не треба заборавити да хмељ има својства женског хормона, тако да под његовим дејством мушкарац постаје мање мужеван. Схватате о чему говорим.

Да ли је руским грађанима доступна вода из спрских бања, или треба путовати непосредно на лице места?

- Код нас у Санкт-Петербургу вода из Пролом Бање постоји у многим апотекама. Може се купити по препоруци стручњака, пошто то није вода за свакодневну употребу, већ лековита. У Москви кажете нема? Значи, престоница такође треба да почне да је увози!

Тимур Блохин,