Русија прави нови интернет-пројекат за пропаганду у иностранству

06-11-2014 07:45:28 | | daily.rbc.ru/ vostok.rs |


Под окриљем међународне информативне агенције (МИА) "Русија данас" ("Россия сегодня"), у новембру ће бити активиран нови медиј. Реч је о интернет-пројекту под радним називом "Спутник", који са својом иновативном структуром може да обједини на десетине сајтова на различитим језицима.

Главни уредник "Русије данас" и телевизијског канала Russia Today, Маргарита Симонјан и генерални директор МИА "Русија данас", телевизијски водитељ Дмитриј Кисељов

РБК (РосБизнесКонсалтинг) је о покретању још једног "државног информативног мас-медија" сазнала од три извора блиска међународној информативној агенцији. Прес служба агенције "Русија данас" је потврдила стварање новог производа, али није наводила детаље.

Презентација тог производа за званичнике и руководиоце руских и иностраних компанија под називом "Почетак нове ере међународних сервиса" је заказана за 10. новембра. Њу ће одржати генерални директор МИА-е, водитељ Дмитриј Кисељов, и главни уредник агенције "Русија данас" и телевизијског канала Russia Today, Маргарита Симонјан. МИА обећава да ће одржати и конференцију за штмапу нешто касније.

Један од саговорника РБК-а тврди да ће, у суштини, бити формирана нова "информативна агенција" која ће објединити неколико десетина сајтова на страним језицима у различитим територијално-језичким доменима и да ће бити усмерена на инострани аудиторијум.

Два друга извора су рекла да је радна верзија назива пројекта "Спутник". Према једној од верзија, "Спутник" ће такође користити капацитете радио-компаније "Глас Русије" ("Голос России"), која улази у састав МИА-е "Русија данас", док ће се по другој користити ресурси телевизијског канала Russia Today.

У регистру лиценцираних мас-медија, који води Роскомнадзор, 29. маја 2014. године су била регистрована два медија под називом Sputnik: радио-станица и информативна агенција. Оснивач оба мас-медија је МИА "Русија данас". Оба медија су усмерена на територију Русије и других земаља. Списак земаља није дат, али су наведени језици на којима се врши информисање. Листа језика се подудара у описима једне и друге организације: укупно 45 језика и то из земаља Европе, Азије, ЗНД, Северне и Јужне Америке.

Према подацима са сервиса Whois (који припада компанији RU-Center, која се бави регистрацијом домена), организација Rossiya Segodnya је 24. октобра 2014. године регистровала домен sputniknews.com.

"То је просто други бренд", каже саговорник РБК-а. "Нема везе са државним претраживачем "Спутник", који је Ростелеком покренуо у мају."

Могуће је да су у питању портали попут " Украина.ру". Покретање овог "информативно-аналитичког" ресурса МИА је објавила 14. маја, а 30. октобра је прорадила његова енглеска верзија. Циљ портала "Украина.ру" је био да "упознаје са алтернативном тачком гледишта на ситуацију у Украјини, која се драстично разликовала од оне која доминира у украјинским и западним мас-медијима." Према подацима МИА-е, на крају октобра је овај ресурс имао "стабилан аудиторијум од 40 хиљада говорника руског језика" и "више од 24 хиљаде пратилаца на друштвеним мрежама."

Саговорници РБК-а су имали потешкоће да кажу колико ће износити инвестиције у "Спутник".

Како је преносио РБК у септембру, позивајући се на пројекат буџета за период 2015-2017. године, за МИА-у "Русија данас" у 2015. години ће бити издвојено 6,48 милијарди рубаља државног новца, иако су РИА Новости, на чијем темељу је основана МИА, претендовале на само 2,67 милијарди рубаља у 2014. години и на 2,35 милијарди у 2015. Симонјан је тада објаснила, да је саставни део МИА-е била радио-компанија "Глас Русије" и да су субвенције МИА-е мање од укупног буџета РИА НОвости и "Гласа Русије". Радиодифузија у иностранству је знатно скупља од информативне агенције унутар Русије, као што је била РИА, додатно је објаснила Симонјан.

Телевизијски канал Russia Today рачуна на 15,38 милијарди рубаља у 2015. години, наспрам 11,87 милијарди из 2014. Претходно је канал требало да добије само 10,95 милијарди у 2015. Субвенције су повећане због пуштања програма на француском и немачком језику, изјавила је тада Симонјан.

Међународна информативна агенција "Русија данас" је основана у децембру 2013. године на темељу РИА Новости којим је претходних 10 година руководила Светлана Мироњук и које су укинуте председничким декретом. Промене нису утицале на рад сајта ria.ru, интернет-платформа агенције "Русија данас" се, као и пре,назива РИА Новости, њен аудиторијум је, према подацима са сајта Liveinternet.ru,у октобру бројао негде око 1,38 милиона јединствених посетилаца дневно.

Информативни канал Russia Today је пуштен децембра 2005. године, а на његовом сајту се помињу 22 испоставе у 19 земаља и потенцијални аудиторијум од 700 милиона људи у више од 100 земаља света.