Чеси би могли да позавиде изборима у ДНР и ЛНР

06-11-2014 05:07:40 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Не може се рећи да чешки сенатор Јарослав Доубрава није смео. Јер он је отишао да посматра изборе у Доњецку и Луганску Народну Републику, што је скривало опасност не само да се тамо постане мета. Масовни рафал критике неминовно га је очекивао затим код куће. Вршилац дужности шефа Дома дистанцирао се од мисије сенатора Доубраве. А штампа само што га није разапела.

Међутим, у интервјуу за Глас Русије чешки сенатор је рекао зачуђујуће ствари.

Чеси би могли да позавиде оном интересовању које су испољили људи у Доњецку и Луганску за ове изборе. Видео сам огромне редове који су стајали пред биралиштима. Било је већ хладно, почео је да пада снег, а становници су стрпљиво стајали у редовима како би изразили своју вољу, ушли на биралиште и убацили листић у гласачку кутију.

Није ли било прекршаја на оних 15 бирачких места које је посетио господин Доубрава? Ево шта он каже:

- За разлику од гласања у Чешкој, овдашњи бирачи су морали пре гласања да потпишу списак на којем је било њихово презиме. То је како не би остало места за могућу фалсификацију. На свим биралиштима су биле опремљене кабине за гласање, људи су тамо попуњавали листиће, како би их затим убацивали у провидну кутију. Ми бисмо могли да позавидимо ентузијазму и одушевљењу становника ДНР и ЛНР који су учествовали у гласању. Да ли је било прекршаја? Може се рећи да сам један такав случај видео. То је било у Антрациту. Дошао је да гласа човек са аутоматом. Замолили су га да преда оружје, а затим је он још дао објашњење зашто је дошао са аутоматом на биралиште. Друге прекршаје нисмо забележили, све се одвијало у складу са европским нормама.

Као међународни посматрач Ви сте представљали неку организацију?

Не, дошао сам лично, на позив Централне изборне комисије Луганска. То је већ треће искуство учешћа у сличним мисијама. Пре тога сам посматрао чувене председничке изборе у Југославији 2000. године и председничке изборе у Белорусији.

Као што се зна, ЕУ и САД нису признали легитимност избора у ДНР и ЛНР. Али ипак, какву улогу би они могли да одиграју у регулисању ситуације на југоистоку Украјине?

Плашим се једног, каже сенатор Доубрава: пошто су кијевске власти донеле толико несреће рускофонском становништву ових територија, уништиле живот толиким људима, тешко да ће конфронтиране стране моћи да се договоре. Ако само не буде овим регионима дат статус федералних формација. Али лично мало верујем у такав исход. Мислим да ће се рат наставити...

Гајане Ханова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ