Србски посматрачи гори од четника

07-11-2014 06:58:32 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Посматрачи из Србије, који су пратили ток избора у ДНР и ЛНР, пали су у немилост јавности и медија у својој домовини. Такве критике нису претрпели ни србски националисти који су својевремено дошли у Донбас, да ратују у редовима побуњеника.

Амбасада Украјине је ове посматраче крстила као „представнике маргиналних политичких снага“, иако су бар троје заправо нестраначке личности, а двоје из партије, за коју је на последњим изборима гласало око 50% бирача. И све то уз чињеницу да званични Београд није послао посматраче, већ су они отпутовали на позив домаћина. Међу онима који су следили за током избора је и доктор Стевица Деђански, председник НВО „Центар за развој међународне сарадње“.

Господине Деђански, представник РФ у ЕУ Владимир Чижов је позвао ЕУ да прихвати и призна резултате избора у ЛНР и ДНР, подвукавши да ово не значи и признавање независности датих територија. Да ли сте сагласни са оваквом позицијом и какви су Ваши утисци?

- Мислим да је то један пут ка мирном решењу. Ипак је циљ да се прекину сукоби. Треба признати изборе из разлога што су били демократски и они не значе независност него чињеницу да сада има легитимно изабраних представника са којима треба разговарати о будућности заједничког живота. Што се тиче самих избора, ја сам био позван од локалних власти као председник НВО да проверим да ли је изборни процес био у реду и ништа више од тога. Могу да кажем да је он прошао у одличном реду и на демократски начин. Чак сам био изненађен колико су гласачи расположени и пуни наде зато што су бирали своје представнике и, вероватно, рачунајући да ће бити разума у самој украјинској власти и да ће признати ове изборе.

У среду су србског амбасадора у Кијеву позвали на разговор у МСП. Да ли је могуће прогнозирати „захлађење“ односа између Србије и Украјине?

- На неке ствари ми не можемо да утичемо, али мислим да нема никакве потребе из разлога што нико се није уплитао у унутрашње ствари или коначно решење. Нико од србских посматрача није коментарисао саму политику Украјине, сукоб, односе Русије и ЕУ.

Србска опозиција је критиковала посланике владајуће странке који су у Донбас дошли као посматрачи. Са своје стране, у СНС тврде, да су посматрачи отишли као грађани, а не као посланици. Како би требало схватити ову хајку?

- Разговарао сам са посланицима када смо заједно путовали. Рекли су да су позвани из својих ранијих контаката, док су се бавили неким другим послом и били су позвани буквално на лично име и презиме, не као припадници странке. Они су тамо цело време говорили у своје име, у изјавама за медије нигде се нису позивали на странку. А ова хајка је покушај прозападне опозиције у Србији, која ја минорна, да изазове неко таласање на политичкој сцени, да покаже да је већи католик од папе. Али мислим да је то неуспешно и да ће та хајка трајати два-три дана, јер, као што сам мало пре рекао, нисмо се мешали у унутрашња питања Украјине.

Стабилизација ситуације у Украјини је актуелно питање и за Србију, обзиром да је премијер Француске Мануел Валс указао да ће Београд током свог председовања ОЕБС-ом 2015.године играти важну улогу у решавању украјинске кризе...

- Ми смо ипак мала земља, и прилично пута смо имали велику одговорност и нисмо баш увек добро прошли због тога. Ја се надам да ћемо мудром политиком успети да избалансирамо тај наш пријатељски однос према Русији а да се не посвађамо са другим земљама. Мислим да је то политика коју сада спроводи влада: ми подржавамо целовитост Украјине али у сваком случају нећемо да уводимо санкције нашем највећем пријатељу, Русији. Мислим да је то исправан став, али вероватно ће бити притисака да га променимо

Тимур Блохин,.


КАТЕГОРИЈЕ