ЕУ и Украјина: шта је заправо иза овог „пријатељства“?

07-11-2014 12:00:37 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


ЕУ је већ одавно постала у Украјини синоним рајског живота и улог за боље сутра. Маштарења о ступању у ЕУ још су актуелна у Кијеву. Шта привлачи Украјину ка Бриселу? Већ више од пола године европски политичари покушавају да реше проблеме Украјине- углавном на рачун финансијског утицаја. Али, свако стрпљење има свој крај.

Шта то заправо покреће ЕУ да упорно подржава „демократску“ Украјину?

Први разлог који пада на памет- то је економска корист. Почевши од 2008.године, ЕУ је у стању економске кризе и крај те кризе се не назире. Један од начина да се побољша ситуација може бити и излазак на ново тржиште, које ће „прогутати“ све што тамо „баце“. У том случају Украјина је идеална варијанта. Споразум о придруживању је потписан, тржиште је спремно, а чланство у ЕУ може још пар десетина година да буде чиста машта. Брисел извлачи корист у целости и поптуно, говори политиколог директор Института политике, права и социјалног развоја Владимир Шаповалов:

- Украјина је једна од најбројнијих држава Европе. Из тога следи да је то велико тржиште које може постати тржиште за све економије држава ЕУ. То је по себи веома озбиљан интерес. И то је основа за европске политичаре. Посебно у условима какви су сада- условима економске кризе.

Ипак, економски разлог није главни. Много више Брисел занимају геополитичке последице политике коју они спроводе. Изразивши све своје интриге на Мајдану, од самог почетка показују јасан циљ: да ослабе Русију. Није тајна да је Украјина некада била део огромне Руске империје. О стратешки важном значају Украјине за Русију говорило се још пре 100 година, подсећа извршни директор центра стратешке конјунктуре Александар Воробјов:

- Још је Бизмарк рекао да Русија може да буде велика држава само са Украјином. Европа покушава да коначно престане да се боји Русије тако што ће провоцирати ексцесе, који ни њој самој нису корисни. Константно слушамо изјаве САД о томе да би ЕУ требало да уведе санкције Русији, а оне не иду корист самој Европи. Санкције су корисне Америци управо зато што раде на слабљењу њена два највећа конкурента- ЕУ и РУсије.

Украјина се налази у сред те шеме коју је разрадио Вашингтон. Ипак, главни интерес Американаца и Европљана представља управо та Москва, а не Кијев. Зато у будућим односима Украјине и ЕУ у први план ће изаћи антируска реторика, уверен је политиколог Шаповалов:

Реторика ће бити све грубља у односу на Русију. За Европу ће бити веома тешко да определи даљи смер своје политике у односу на Украјину. Приближавање ће тражити озбиљне финансијске утицаје. ЕУ још није спремна за то. Зато ће маневрисати. У исто време ће САД убрзати давање економске помоћи Кијеву.

Брисел ће на крају морати да игра како Вашингтон свира. По принципу: ако већ мислиш да си сам по себи тако паметан и важан, онда и буди такав.

Александра Дибижева,