Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Обама „храма на обе ноге“

Обама „храма на обе ноге“

09-11-2014 12:37:22 | | Глас Русије, фото: AP/Evan Vucci/ vostok.rs |


Као резултат међувременских избора у Конгрес САД Демократска странка под руководством председника Обаме претрпела је уништавајући пораз. Његови опоненти су успели не само да стекну већину у Сенату, већ и знатно учврсте свој положај у Дому представника.

Избори су се претворили у вотум неповерења према Обами, - кажу експерти. Председник се претворио у „хрому патку“ две године пре истицања његових пуномоћја.

Према последњим подацима, услед најскупљих избора у историји САД републиканци су успели да добију већину у Сенату: 52 места од 100. Демократи имају 44 места. Истовремено су супарници данашњег домаћина Беле куће приметно појачали положај у Дому представника: они су добили 240 места. Присталице председника имају само 174 места.

Покушај Обаме да се умеша у ток избора само је погоршао положај демократа. То није ни чудо: Обама има катастрофално ниски рејтинг – 44 одсто. Коментар руководиоца фонда проучавања електоралних процеса и политике Андреј Миронов.

- Реч је о ништавној политици Обаме, о томе нема ни говора. Његови неадекватни кораци су допуњени апсолутним неразумевањем америчког друштва. Акције самог Обаме су водиле томе. Рејтинг Обаме је невероватно низак.

Дакле, резултати избора су били потпуно предвидљиви. Без обзира на грчевите покушаје да уплаши Американце спољном опасношћу, Обама није успео да уједини нацију око себе. Ни опасност од „руског медведа“, ни исламски тероризам, чак ни грозница Ебола нису спасли Обаму од срамотног пораза. Међутим, његова администрација се много трудила. Свежи „бисер“ је изјава главног команданта снага НАТО-а у Европи – генерала Бридлава. Он се обратио Пентагону са молбом да пружи допунске снаге и наоружање у вези са тобоже сталном руском опасношћу. Тај крик је постао наставак „арије“ шефа Пентагона Хејгела. Он је недавно тврдио да се Русија приближава границама НАТО-а!? А не обрнуто.

Међутим, продубљивање кризе америчке економије и пропаст у спољној политици свели су на нулу све спектакуларне напоре Беле куће. Вреди поменути притисак без преседана на европске лидере ради подршке антируских санкција. Генерални директор Института спољнополитичких истраживања и иницијатива Вероника Крашениникова је уверена да је пораз демократа и Обаме сведочанство опште кризе америчког друштва, коју за сада никаква власт не може да заустави.

- Демократи су изгубили зато, што за данашње америчке проблеме не постоје једноставна решења. Већи део проблема спада у системске проблеме. Не постоји начин да се они реше на брзи начин.

Скоро нико не сумња да будуће промене на Капитолијском хуму тешко да ће нагло побољшати руско-америчке односе, који су за владавине Обаме постигли најнижи ниво од времена хладног рата. У вези са ситуацијом у Украјини републиканци су још критичнији према Москви. Они су увек заузимали строжи став од демократа. Међуим, мада је то чудно, Русији је увек било лакше да се договара с републиканцима на рачун њиховог великог прагматизма и мање идеолошке учаурености.

Валериј Агејев,