Чешки председник копира Путина?

09-11-2014 12:42:52 | | Глас Русије, фото: AP/Sergei Chuzavkov/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин је стао на чело рејтинга најутицајнијих људи света по верзији листа Форбс. Лист је фиксирао незаобилазну чињеницу. На пример, на чешког председника Милоша Земана руски лидер је сасвим сигурно извршио утицај. У последњем Разговору у Ланама, Земан, као што то воли Путин, дозволио је себи оштре изразе, што је изазвали буру у чешким медијима.

И већ више никога не занима слабљење чешке круне, достигнућа чешких научника у борби против Алцхајмерове болести или захтев полиције да се преда сенатор Милан Пешак, осумњичен за корупцију. Сви на ивици хистерије разматрају председникове изјаве. Тачније изјаве које је он користио говорећи о скандалозној, а на данашњи дан у Чешкој срећно заборављеној руској групи Пуси Рајот. Да, још је додао, није сигуран да људи који проглашавају себе политичким затвореницима у Русији (солисткиње Пуси Рајот, Михаил Ходорковски) у ствари то и јесу. Шта је ту започело! Председник је болестан, То је срамота! Лидер државе нема право да користи ненормативну лексику, Плеше како Кремљ свира... У пратњи овакве реакције штампе присталице радикалних мера разместиле су на интернету петицију са захтевом да Милош Земан да оставку. Свако може да се потпише.

Професор Руског државног хуманитарног универзитета, слависта Вадим Трухачов, у интервјуу за Глас Русије изразио је претпоставку о скривеном узроку кампање против Земана:

- Не треба заборавити да је председник Чешке током читаве своје политичке биографије био чувен по томе што је користио ненормативну лексику. И била је уобичајена ствар да у етру чешког радија или телевизије, поједину Земанову изјаву пропрати звучни сигнал. Између осталог, није коректно поредити га у том смислу са Владимиром Путином. Наш председник не дозвољава себи псовке у разговору са новинарима. Да, он користи сликовите изразе, што му је донело додатне симпатије руских грађана. А Милош Земан, ако покушава да копира Путина, чини то неуспешно, зато што очигледно прелази лексичку границу...

Неће ли он на тај начин изгубити углед и популарност код бирача?

- Ипак не треба заборављати да су Земану иза леђа конкретна достигнућа. Он је срећно провео Чешку кроз кризу 1998. године у својству председника владе, и због тога га цене у домовини. Чешку није тако снажно погодила криза као друге земље Европе. Једном речи, мислим да бирачи у својој маси оцењују председника по реалним плодовима његове делатности, а не по епатирајућим изјавама у интервјуу.

Постоји мишљење да су штампу тако разјарили не сами скандалозни изрази, које је дозволио себи председник. Ради се о његовој независној позицији о читавом низу спољнополитичких и унутарполитичких проблема, о његовом односу према рату у Украјини, према санкцијама Запада против Русије...

- То што данас говори председник Чешке поводом Русије и Украјине не уклапа се у главни правац политике ЕУ, не слаже се са изјавом Ангеле Меркел, њених прекоокеанских партнера. Предају Крима Украјини коју је извршио Хрушчов шеф државе назвао је „глупом одлуком“, санкције против Русије неефикасном и бескорисном мером, рекоа је да не сматра интервенцијом акције Русије на Истоку Украјине и слично. Јасно је да такав лидер крајње иритира Запад. А чешки медији, уз ретке изузетке, припадају Немцима и Американцима. Једном речи, колико пара, толико музике. Медији једноставно одрађују налог за дискредитацију Земана, који су им издале газде. Сетимо се да је на председничким изборима у Чешкој Немачка и Америка отворено типовала на Карела Шварценберга, политичког противника Милоша Земана. Али није им пошло за руком да прогурају кнеза у Прашки Град. Сада користе могућност да заљуљају столицу под председником кога је изабрао народ.

Гајане Ханова,


КАТЕГОРИЈЕ