Геополитички ризик може да смањи прогнозу напретка економије ЕУ

09-11-2014 10:07:07 | | Глас Русије, фото: East News/Value Stock Images/ vostok.rs |


Европска комисија сматра једним од главних ризика по своју економску прогнозу у периоду од 2014-2016. године управо геополитички ризик, рекао је европски комесар за економију и финансије Пјер Московичи на конференцији за штампу у уторак.

Доминирају ризици за прогнозу напретка економије ЕУ, посебно везани са геополитичком напетошћу, могућом реакцијом тржишта на нормализацију монетарне политике у САД и ризике који проистичу из брзине реализације програма реформи у ЕУ, рекао је он.

Према подацима европске комисије дефицит буџета Француске 2016. године ће бити највећи у зони евра. У јесењој прогнози објављеној у уторак стоји да је геополитичка ситуација погоршана у текућој години, мада њено деловање на економију ЕУ ће бити „за сада суздржано“.

Нови циклус санкција и контрасанкција између ЕУ, САД и осталих (с једне стране) и Русије (са друге стране) може да буде озбиљнија препрека за економски напредак Европе него што се претпостављало у тој прогнози, укључујући негативнији утицај на унутшрању потражњу на рачун погоршања поверења у ЕУ, истиче се у документу.

Европска комисија у својој јесењој економској прогнози, објављеној у уторак, истакла је да финансијско-економске санкције земаља Запада против РФ и њене котнрамере извршиле су известан утицај на економију ЕУ, мада, рачунајући перспективу до 2016. године, Европска комисија је претпоставила да ће деловање привремених санкција истећи 2015. године.

Санкције такође могу да остану на снази дуже време него што се сада претпоставља, наводи Европска комисија још један ризик за реализацију зимске прогнозе. Притисак на прогнозу могу да изврше погоршање ситуације у Ираку и Сирији, као и уњихов утицај на цене нафте, стоји у документу.