И опет гас или европска дадиља за Украјину

09-11-2014 10:11:58 | | Глас Русије, фото: East News/Ukrafoto/ vostok.rs |


Украјина ће почети да купује руски гас авансно, онда када падну температуре, изјавио је министар енергетике те земље Јуриј Продан. Без обзира на постигнуте „гасне“ договоре у Бриселу, остаје много питања. На пример, колико дуго ће Европа бити спремна да отплаћује кијевске дугове и шта ће бити са испорукама гаса после марта 2015.године?

Кијев и Москва су се уз велики напор договорили око испорука гаса. Цена од 385 долара за хиљаду кубних метара- била је постигнута након преговора о још једном снижењу цене од 100 долара, што је омогућила Русија, а на рачун смањења извозних царина. Да, и узевши у обзир конјунктуру тржишта, саопштио је руски министар енергетике Александар Новак:

- Цифре и цене смо саопштили нашим украјинским колегама у оквиру формуле која одговара садашњем уговору, уз већ поменуто снижење. Раније се помињала цифра од 385 долара, а данас је конјунктура нешто нижа обзиром на пад цене сирове нафте. Зато за 4.квартал ове године, цена износи отприлке 378 долара. Ово су коректне цене. За први квартал отприлике 365. Што се тиче летњег периода, за сада нема никаквих прогноза.

Ко год да буде испоручилац гаса Украјини, она нема новца да плати. И онда ће морати да плати Европа, чија енергетска безбедност и зависи од украјинског транзита. ЕУ је спремна да одвоји новац, како би покрила дугове Кијева који се тичу гаса, изјавио је представник ЕУ у Русији Вигаудас Ушацкас. По његовим речима. ЕУ издваја за Укрјаину обим помоћи у износу од 11 милијарди евра, што је сума без преседана. Али, свако стрпљење и чекање има свој крај. Тако, по речима Ушацкаса, Украјина мора коначно, да постане суверена, економски независна држава, како ни „Гаспром“, ни Европска комисија, као ни ММФ не би изигравали дадиље за Украјину.

Трилатерални протокол о зимском гасном плану, потписале су Русија, Украјина и Европска комисија 30.октобра. Он претпоставља обнављање испорука руског гаса Украјини и омогућавање редовног транзита у Европу до 31.марта 2015.године. Осим тога, до краја године Кијев мора да исплати своје дугове у износу од 3,1 милијарде долара. До сад је „Гаспром“ добио око милијарду и по. Да ли ће бити исплаћен и остатак суме плус аванс нико не може да гарантује, сматра генерални директор Фонда националне енергетске безбедности Константин Симонов:

- Да ли ће бити уплаћен новац- то је заправо велико питање. Зато што, када имате посла са Украјином, никакви потписи ништа не значе. То би требало разумети. Зато, док новац не легне, рано је говорити о некаквом напретку.

Представе кијевских власти о економији врло су специфичне. Арсениј Јацењук тражи од свих органа власти да штеде гас. Премијер Украјине је штавише дао указ да се установе лимити за коришћење гаса.

Ипак, грејање у Украјини неће дуго трајати. Ускоро ће почети права зима, а то значи да ће Европа опет плаћати гас за Украјинце. А Брисел још жели да добије гаранције од Кијева, да ће новац заиста стићи онима којима је упућен. Мађарима је на пример, већ доста ових гасних игара. Они су одлучили да граде своје део „Јужног тока“ који ће из Русије ићи њима, заобилазећи Украјину, без обзира на забране Брисела. Премијер Мађарске Виктор Орбан је изјавио да ако је Немачка изградила „Северни ток“, зашто онда то не могу Мађари?

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут