Русија - поуздани партнер на тржишту оружја

09-11-2014 10:20:17 | | Глас Русије, фото: Sukhoi Aviation Holding Company/ vostok. |


Руско наоружање се традиционално слави великом потражњом на међународној арени. Овај тренд не могу променити ни геополитички конкуренти, нити нестабилност светских тржишта.

5. новембра је отворена у Џакарти међународна изложба наоружања и војне технике INDO Defence -2014 Expo & Forum на којој учествује и руска делегација. Експерти су обратили пажњу на озбиљан интерес иностраних партнера према различитим врстама војно-индустријског комплекса Русије. Између осталог, према најновијем вишенаменском ловцу Су-35, војно-транспортном авиону Ил-76МД-90А, оклопном транспортеру БТР-80А, противавионском ракерном комплексу „Панцир-С1“, дизел-електричној подморници пројекта 636 и противбродским ракетама „Јахонт“.

Према мишљењу експерата, Русија издржава конкуренцију на светском тржишту оружја, чак и у данашњој тешкој геополитичкој ситуацији. О томе је говорио и председник РФ Владимир Путин на недавном заседању Комисије за војно-техничку сарадњу (ВТС):

- Пре свега, искомпликовала се општа геополитичка ситуација. Озбиљно је ескалирала криза на Блиском Истоку и Северној Африци. На самим границама Русије, у Украјини, не престаје грађански рат. Без обзира на споразум из Минска настављају се гранатирања мирних грађана, где гину цивили. Прекидају се многи операциони ланци. Између осталог и са украјинским партнерима. Ја већ не говорим о нелојалној конкуренцији са стране неких наших традиционалних партнера у сфери извоза наоружања. Са том праксом се суочавамо готово непрестано. Русија има све могућностима да се, не само избори са овим изазовима, већ и да учврсти своје позиције.

Крах руско-украјинске кооперације у оквиру ВТС мало ће се одразити на одбрамбену индустрију Русије. Програм супституције у војно-индустријском комплексу показао се држави не много скуп. При томе, Русија се труди да одржава тесне везе са свим својим купцима оружја, да са њима успоставља дугорочна стратешка партнерства. Такав однос инострани партнери цене, сматра Владимир Путин:

- Годишњи план испорука по линији ВТС самоуверено се испуњава. На данашњи дан страни купци су добили руске производе у износу од 10 милијарди долара. То је више од 70% од планираног извоза. Шта је посебно важно: ствара се значајна основа за будућност. У текућој години руски оружари закључили су нове извозне уговоре на суму вишу од 7,5 милијарди долара. Као резултат тога, портфолио наруџбина се тврдо држи на 50 милијарди долара. То је добар показатељ.

Према мишљењу руског председника, важно је у пракси користити нове форме интеракције са купцима руског оружја: систем гипког плаћања, кредитирања, логистичку подршку и друге ефективне механизме промоције производа:

- Потребно је активно искористити конкурентске предности Русије. Она је способна испоручивати тестиране у ратним условима серијске образце најсавременијих система и комплекса. Према критеријуму „цена-квалитет-ефикасност“, они превазилазе све иностране аналоге. Штавише, Русија је спремна не само да продаје оружје, већ и да успоставља заједничку производњу, ремонт, модернизацију и сервисирање.

Важним фактором успеха на међународним тржиштима је квалитет руског наоружања. Главна предност Русије – солидни одбрамбено-индустријски потенцијал и репутација поузданог партнера.

Сергеј Дуз,