Кинеске корупционаше лове у иностранству

09-11-2014 12:22:11 | | Глас Русије, фото: Fotolia/Comugnero Silvana/ vostok.rs |


Лов на корупционаше иза граница Кине, који је објавила кинеска влада доноси своје резултате. Током последње кампање било је ухваћено више од стотину осумњичених који су се скривали у иностранству. Сви они били су ухапшени током операције „Лов на лисице“. То јест, то је лов на лукаве и оне који свуда нађу начин да побегну.

Ради се о томе да је током прве године борбе против корупције актуелног председника Кине Си Ђипинга, био карактеристичан бег многих корумпираних кинеских државних службеника. Они су распродавали све елитне некретнине које су имали у Кини и покушавали да сакрију све трагове и пут којима је отицао њихов капитал. Новац су пребацивали у Хонг Конг и у друге „офшор“ зоне. Заједно са новцем и сами су успешно напуштали домовину. И ако је раније корумпираним чиновницима полазило за руком да се сакрију у иностранству, сада то више није случај. Лов на лисице је сигнал да ће их наћи и казнити. У овом случају строгост закона не умекшава необавезност њиховог спровођења. Смртна казна или доживотна робија већ је изречена бројим кинеским чиновницима, па и онима који су били на високим функцијама. Осим тога, десетине хиаљада Кинеза већ су изгубиле посао због сумњи да су се бавили проневерама.

Врло су упечатиљиви не само број ухапшених, већ и количина проневереног капитала. Недавно су кинески истражитељи конфисковали од једног високог функционера невероватних 32,5 лиона долара. Толики новац не може се баш скривати под душеком, а тешко га је и изнети из земље. Председник Кине Си Ђинпинг тврди да је борба против корупције најважнија међу приоритетима његове владе. Он је много пута изјављаивао да проневера прети самој партији и подрива темеље. Овако одлучна борба против корупције не може се данас наћи ни у једној другој земљи света. Ипак, једно није јасно, зашто при постојању свих могућих ресурса у ЕУ, ниво корупције тамо није нижи? Експерти претпостављају да тамо заправо иза плашта „борбе против корупције“ ипак бирократија дозвољава да долази до исте. Осим тога, они нису увели један од ефикасних метода који се примењује у Русији- јавни извештај о примањима државних службеника. Осим тога, Исток- то је нешто танано- нешто што је по својој суштини Европљанима непојмљиво.

Татјана Голованова,