Швајцарска NZZ : Украјина сама изгубила своје могућности

10-11-2014 08:40:29 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Evgeny Kotenko/ vostok.rs |


Украјина је сама изгубила своје могућности: многи тамо оптужују за данашњу кризу Русију, међутим, многе озбиљне грешке су извршене много раније, - пише швајцарски лист Neue Zűricher Zeitung .

Становништво Украјине живи у беди не због тога, што је земља од почетка била сиромашна, већ због тога, што је сувише много њеног блага било украдено и присвојено, - пише лист.

У Украјини су прво били сви услови да би она постала економски развијена земља: велике залихе енергената – угаљ, прирдни гас, као и уранска руда. Осим тога, та држава има унутрашње тржиште, које је довољно да не би она много зависела од увоза, истиче NZZ .

Као успешан пример тога, како може да се развија економија, издање наводи Пољску. После распада СССР-а бруто-домаћи производ по глави становника у Пољској и Украјини је био отприлики једнаки, он није био већи од 1 600 долара. Међутим, данас, према проценама Светске банке, бруто-домаћи производ по глави становника у Пољској износи 13 400 долара, док у Украјини он није премашио 3 900 долара.

Поставља се питање, шта није било како треба. Кратки одговор би гласио – сувише много, - пише NZZ . Наслови чланака у новинама тврде да су за све криве Русија и криза у Донбасу. То је заблуда: многе озбиљне грешке, које сметају Украјини да реализује бар један део свог несумњивог потенцијала, учињене су раније, - сматра лист.

Између осталих, цена гаса од 50 долара за 1000 кубика, коју је Кијев платио све до 2004. године, чинила је земљу непривлачном за инвестиције у енергетски сегмент. Осим тога, према подацима, због лошег стања мреже за снабдевање топлотом око 9 одсто гаса је одлазило у ваздух.

Швајцарски лист сматра: да је Украјина у току неколико година повећавала ефикасност у гасној сфери и енергетску диверзификацију, земља би данас очекивала зиму са много мањом забринутошћу.

Међутим, оно, што одговара интересима грађана земље, те би могло да води економском расту Украјине, коси се с корпоративним интересима владајућих кланова, - пише NZZ, те истиче да ти кланови још од доба дивљег капитализма из 1990-х година контролишу политички и економски живот земље.

Мада је то парадоксално, али је у случају Петра Порошенка ситуација таква да су поново поверили милијардеру да изведе земљу из кризе, - истиче лист. NZZ сматра да он има шансу да поправи ситуацију у земљи. Међутим, ако не успе, друге шансе можда неће ни бити.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут