Шпанија на путу ка федеративном уређењу

11-11-2014 08:24:58 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Vladimir Astapkovich/ vostok |


Сензационални резултати анкетирања становника Каталоније о будућности региона, изгледа, неће утицати на краткорочну стратегију Мадрида. Међутим, Мадрид ипак мора узети у обзир те резултате како би избегао распад земље.

Резултати анкетирања становника Каталоније, одржаног у недељу, несумњиви су: више од 80% учесника је гласало за независност ове шпанске аутономне области. При томе, мора се истаћи да је излазност износила око 40% грађана са правм гласа. Узимајући у обзир ту чињеницу, не би било коректно да се тврди да су се Каталонци изјаснили за независност, као што не би било право не узети у обзир резултате анкетирања. Међутим, Мадрид демонстрира непопустљивост. Министар правде Шпаније Рафаел Катала назвао је анкетирање „непотребним, нема никакве правне последице“ и уноси „раскол у каталонско друштво“. Он је додао да генерално тужилаштво наставља прикупљање података у вези са одржаним анкетирањем, тражећи чињенице кривичне одговорности. Вероватно је таква реакција изазвана непоузданошћу, - сматра политички аналитичар Александар Фоменко.

- То је још један доказ тога да ни данашња влада Шпаније, ни шпанска монархија нису у стању да очувају јединство земље. У нормалном стању државе не би било толико гласова за независност. Осим тога, на јавно мњење су утицали последњи скандали, повезани са краљевском породицом. Нови монарх Филип је чак одустао од традициоанлне церемоније крунисања. Монархом су га објавили са балкона краљевског дворца. Монархија не може тако да постоји. То је религиозни институт.

Анкетирање у Каталонији и његов релативни успех, безусловно, још више ће искомпликовати унутрашњу ситуацију, у којој ће било који компромис бити схваћен као повод за повећање притиска. Коментар политиколога Владимира Брутера.

- Док су на власти у Мадриду десничари, никакво ширење статуса аутономије неће бити. За шпанске десничаре очување државе с центром у Мадриду је историјска чињеница. Они не воле чак ни да разговарају о промени статуса кво. Мислим да нису у праву. То би помогло да се сачува држава, можда, у другом облику, али у садашњим границама. Узимајући у обзир да се рејтинг десничара смањује и да ће они отићи са власт на следећим изборима, промена прилаза Каталонији је могућа. Међутим, избори ће бити одржани тек кроз годину и по дана, зато је тешко рећи шта се све може у међувремену десити. Обе стране морају да испоље одређену уздржаност.

Експертима се чини очигледном неопходност ширења права аутономије Каталоније у саставу јединствене државе. Међутим, до краја електоралног циклуса шапаснки десничари ће се трудити да задрже своје бираче чврстином убеђења и несаломљивим политичким ставом. Вероватно ће влада земље покушати да нађе решење путем промене неких одредаба устава. Није искључено да ће Шпанија постепено кренути од унитарне државе ка федерацији. То је иначе европска тенденција, повезана са опширном трансформацијом геополитичке реалности у новом веку.

Сергеј Дуз,