Чиста Индија – сан или стварност?

11-11-2014 12:50:06 | | Глас Русије, фото: AP/Press Trust of India/ vostok.rs |


Другог октобра, на дан 145. годишњице од рођења Махатме Гандија, влада Индије и лично премијер Нарендра Моди започели су кампању Чиста индија. На десетине хиљада државних службеника, укључујући самог премијера, узели су у руке четке, метле и друга оруђа и приступили чишћењу сопствених офиса, као и других јавних места.

Према замисли владе, ефекат ове кампање треба да се појави већ за пет година, поводом 150-годишњице Махатме Гандија, која ће се обелжавати 2. октобра 2019. године. У то да је технолошки овај задатак за Индију сасвим изводив нема сумње. Али да ли ће влада за тако кратко време успети да између начин мишљења и понашања стотина милиона својих суграђана, много је сложеније питање.

Ситуација око загађења животне средине у Индији је катастрофална. 13 индијских градова се налази на списку 20 најзагађенијих градова света, а главни град Индије, Делхи, предводи овај списак. Више од половине кућа нема савремену канализацију, а око 600 милиона људи врши нужду на отвореном, што је дало повод министру претходне владе да назове Индију „највећим тоалетом под отвореним небом“. И чак свете реке Индије – Ганг и Џамана – пате од загађења мал те не од самих извора, истиче експерт Руског института за стратешка истраживања Борис Волхонски.

- Све то води ка негативним последицама у сфери здравства, доприносећи ширењу цревних инфекција. На проблеме загађења воде и тла надовезују се други еколошки проблеми: загађење атмосфере, изазвао тим што главно гориво у земљи и даље остаје камени угаљ, клизишта, поплаве, суше и друге појаве изазване антропогеним факторима – таквим као што је сеча шуме, немарни однос према коришћењу природних богатстава.

У том контексту влада нарендре Модија је понудила неколико програма који треба да побољшају стање ствари у сфери заштите животне средине. Један од таквих програма, срачуна на неколико етапа, тиче се изградње мноштва филтера за пречишћавање воде дуж тока главне водне артерије земље – свете реке Ганг. Други програм предвиђа изградњу у земљи сто „паметних градова“, у коима ће пречишћавање отпадних вода и друге мере за очпување природе одговарати највишим савременим захтевима. Коначно, прошле среде министар енергетике Индије Пијуш Гојал је изјавио да у догледној будућности земља ће постати суперсила у сфери коришћења обновивих извора енергије . И већ је потписан споразум о изградњи еолске централе капацитета 100 мегавата на мору код обала Гуџарата.

Еколошке теме разматране су и у току посете Нарендре Модија Америци, завршене ових дана. Шта више, ако је судити по публикацијама из медија, ова тема је била мал те не главна. Обама је обећао индијском премијеру помоћ у чишћењу Индије. Између осталог, САД активно ће учествовати у изградњи три од сто „паметних градова“, сматра Борис Волхонски:

- Сасвим је вероватно да је тема заједничких напора САД и Индије у сфери екологије била унета у наслове медија са одређеним циљем – сакрити неслагања која су остала и после посете. Вашингтону није пошло за руком да добије од Њу-Делхија ни уступке у реформи СТО, које би, када би биле донете, довеле до банкротства стотина милиона индијских сељака, ни укључивања Индије у коалицију која се бори против Исламске државе Ирака и Леванта, ни придруживања антикинеској алијанси у региону Пацифичког прстена која се ствара по окриљем САД.

У том контексту тема екологије делује непогрешиво. Нема сумње да је технолошки проблем пречишћавања отпадних вода, земље и ваздуха за Индију, земљу која је недавно избацила сателит у орбиту Марса, потпуно решив. Али како би се променио начин понашања и мишљења милиона Индијаца, такве једнократке кампање нису довољне. Ту је заиста потреба личност упоредива по размерама са Махатмом Гандијем.

Борис Волхонски,