У Сибиру је пронађен заједнички предак Кинеза и Француза

11-11-2014 12:00:03 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Кинези и Французи су имали заједничког претка. До овог неочекиваног закључка научници су дошли после дешифровања генома древног човека. Његови остаци су пронађени на обали сибирске реке Иртиш и стари су 45 хиљада година! Људски рођаци у толико позним годинама још никад и нигде нису пронађени.

Све што је остало од претка је бутна кост. Овај део је пронађен код села Уст-Ишим, по којем је његов власник назван „Уст-Ишимцем“. Он не запањује само својом древношћу, већ и очуваношћу ДНК, што је крајње редак случај, објаснио је за „Глас Русије“ научни сарадник Института за геологију и минерологију Сибирског одељења РАН Јарослав Кузмин. По речима научника само ДНК омогућава да се одреди чији је предак пронађени човек – које савремене популације:

- Овакве ствари се врло ретко налазе и оне могу дати одговор на питање одакле, куда и кад су људи доспели. Археолози често покушавају да замене антрополошке податке подацима о каменом оруђу које су људи оставили. Међутим, притом није увек јасно на коју врсту људи се ово оруђе односи. Да ли је то био неандерталац, савремени човек или човек из денисовске епохе. Имамо директне податке и они су врло занимљиви. У многоме су променили слику о кретању људи.

До сада се сматрало да је древни човек изашао из Африке и да је кренуо дуж обала Аравијског мора преко територије савремене Индије и Југоисточне Азије према Аустралији. Касније се кретао на север, ка Сибиру, савременој Кини, Јапану, Кореји и Европи. Међутим, ова верзија је, по речима научника, недовољно потврђена антрополошким подацима. Постоје само два скелета људи од око 30 година из пећина у Лаосу и на острву Борнео. Међутим, њихов ДНК се не може издвојити. Постоји само један пронађени савремени предак човека с ДНК – из пећине Тјанјуан код Пекинга. Стар је око 39 хиљада година. Овај човек је био генетски повезан с прецима многих савремених становика Азије и америчким староседеоцима, али се већ разишао с прецима савремених Европљана. Старији део који је пронађен у Сибиру (45 хиљада година) омогућио је научницима да открију следеће – Азијати и Европљани имају заједничке корене. По анализи Y -хромозома утврђено је да је „Уст-Ишимац“ предак савремених Папуанаца, Кинеза и Француза, истиче стручњак:

- Уст-ишимски човек није био ни Азијат, ни Европљанин. Он је био Евроазијац. То је важно, јер одмах говори о томе да је из Леванта древни човек пре свега кренуо на север и на исток. Насељавање Аустралије се одвијало отприлике у исто време, али не можемо поуздано рећи ко су били ови људи – ДНК није издвојен.

Човек који је пронађен у Сибиру имао је и црте Азијате и Европљанина – био је тамнопут, имао је тамну косу и плаве очи. То што су пре 45 хиљада година на 58 степену северне ширине живели људи представља сензацију. Нико није претпостављао да је Homo sapiens тако рано доспео на север. Захваљујући фрагменту који је пронађен у Сибиру научници су успели да завире у далеку прошлост човечанства толико колико пре само годину дана нисмо могли ни да сањамо.