CSM: Према Обами се у Пекингу понашају као према лидеру државе која губи утицај

12-11-2014 09:02:32 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Druzhinin/ vostok.rs |


Председник САД Барак Обама је крајње опрезан у току преговора са кинеским лидером Си Ђинпингом. Упркос томе, постоји мала вероватноћа да ће успети да се ослободи имиџа „хроме патке“ (у америчком политичком систему председник који је при крају мандата и од кога мало шта зависи) у очима кинеског председника, пише The Cristian Science Monitor.

Широки осмех Обаме на „породичној фотографији“ лидера чланица АПЕК не одаје да је ова посета Кини за америчког председника тешка. Обама мора да покуша да промени однос снага у АПР (азијско-пацифички регион). Он покушава да прогура америчке вредности у региону и разувери Кину да САД желе да зауставе њен развој. Истовремено, Си Ђинпинг хоће да покаже да сматра да је Америка „важна сила, али сила која губи свој утицај у Азији“ и да су Кини најважнији односи са суседима, пише Monitor.

Амерички председник је приморан да се држи опрезно у преговорима са Си Ђинпингом. Тако је Обама изјавио да „САД и цели свет желе да виде успешну Кину“, али је истовремено био крајње опрезан у изјавама по поводу протеста у Хонгконгу и позвао кинеског лидера на јачање сарадње и мирног поретка. Он је, такође, изјавио да не очекује да Кина следи амерички модел.

„Ипак, мала је вероватноћа да ће кинески председник, које је тек другу годину, од могућих десет, на челу земље, која постаје лидер у региону променити свој однос према председнику „хромој патки“, приводи часопис мишљење неколико регионалних аналитичара.

Упркос томе што Америка сада поседује енергетске и војне ресурсе, које Кина за сада нема, и рачуна на подршку неких азијских земаља, а с којима Кина није у најбољим односима, Кина самоуверено себе сматра великом силом, чији утицај све више расте, пише Cristian Science Monitor.