Патријарх Кирил у Србији

13-11-2014 10:23:24 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Pyatakov/ vostok.rs |


Патријарх Московски и све Русије Кирил стиже у петак у Београд. Посета поглавара РПЦ ће протећи у оквиру постојеће традиције у православном свету према којој после избора поглавар православне цркве посећује поглаваре других православних цркава. Ипак контекст посете Србији је ипак шири.

На питања нашег извештача одговорио је протојереј Игор (Јакимчук), секретар ОВЦС МП за међуправославне односе, који ће такође посетити Београд у саставу делегације РПЦ.

Патријарх Кирил зближава цркве – пише србска штампа. Зашто сада, у тако сложеној политичкој ситауцији, ова посета има посебан значај? Између осталог, на програму посете су планирани сусрети патријарха Кирила са властима Србије...

- Патријарх, наравно, путује не како би се састао са политичарима. То је атрибут посете, али он нема првостепени значај. Главни задатак је још једном обновити односе са СПЦ са којом ми имамо најтешње душевне везе. Посебно се то цени сада, када, како сте правилно приметили, политичке околности су се искомпликовале и односи Русије са многим западним земљама нису тако пријатељски.

Да ли посета може да се посматра као подршка јединству СПЦ, јер на Балкану постоје две цркве, које не признају остале Цркве као аутокефалне – то је Македонска православна црква и Црногорска православна црква?

- РПЦ је увек пружала подршку јединству СПЦ, јер ако страда нека од православних цркава, страда и читаво светско православље. РПЦ чини све како би зближила позиције две стране – македонске и српске – за изналажење компромисног решења о статусу који треба да има Македонска црква. Што се тиче Црногорске цркве, то је маргинална организација и упечатљиви пример раскола из политичких мотива. На освећењу Саборне цркве васкрсења Христовог у Подгорици биле су хиљаде људи, у храмовима Црногорско-приморске митрополије СПЦ увек је много верника, а у такозваној Црногорској цркви никога нема.

Да ли ће бити одржана посета Патријарха Косову и Метохији, као што је било планирано раније?

- Тренутно посета покрајини није на програму, пошто код нас нема потпуне гаранције да је то безбедно. Али судбина србског становништва покрајине и православних светиња је једна од приоритетних тема на састанцима како са Његовом светости Патријархом србским Иринејом, тако и са државним руководством Србије. Наш став је непромењен: ми сматрамо да је Косово света земља србског народа, која не сме да му буде отета. Овде је био васпитан србски дух.

Једна од главних тачака програма посете је освећење споменика Николају Другом у Београду. Последњи руски цар канонизован је у РПЦ као страснотерпец и поштује се као светац. Какав је према вашем мишљењу историјски значај ове фигуре за Србију?

- За сваког историчара је очигледно да један од мотива ступања Русије у први светски рат била је жеља да се подржи браћа на Балкану, мада је поршка плаћена ценом сопствене државе. Ово је био подвиг братске љубави. Зато није случајно што Срби памте пале руске војнике и у таквом реду се одржава руско гробље у Београду.

У Храму Светог Саве патријарси, архипастири и високи свештеници РПЦ и СПЦ ће одслужити литургију. Посебно радује што ће интеријер највећег православног храма на Балкану урадити руски и белоруски мајстори од средстава која је издвојила РФ...

- Без обзира на геноцид преживљен у 20. веку и братоубилачке ратове, ова црква се гради на светом месту. Руска црква, црква-сестра која увек блиско к срцу прима оно што се дешава са србским народом, учествује колико може у украшавању овог храма. Мислим да служење два поглавара у тој цркви је врло симболично, оно ће се неизбежно пресецати са оном службом коју су у врло тешко време бомбардовања Југославије од стране НАТО авијације служили упокојени Патријарх Московски и све Русије Алексије Други и Патријарх србски Павле.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ