Саква: Запад мора да преузме одговорност за украјинску кризу

14-11-2014 09:29:14 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Shamil Zhumatov/ vostok.rs |


Запад мора да преузме одговорност за украјинску кризу, која се могла избећи да је руководство Европске уније имало исправнији приступ, рекао је у интервјуу за РИА Новости британски политиколог, професор Кентског универзитета Ричард Саква по завршетку конференције „Евроазијске државе: социјално-економски и политички процеси“ у Њу Делхију.

Односи Русије и Запада су се погоршали због ситуације у Украјини. ЕУ и САД су крајем јула од појединачних санкција према одређеним физичким лицима и компанијама прешле на мере против сектора руске привреде. Русија је одговорила узвратним мерама и ограничила увоз прехрамбених производа из земаља које су јој увеле санкције: САД, ЕУ, Канада, Аусрталија и Норвешка . Очекује се да ће шефови дипломатија ЕУ следеће седмице дискутовати о проширењу „црног списка“ држављана РФ, којима је забрањен улазак у ЕУ.

„Запад мора да преузме одговорност за украјинску кризу, Европској унији су потребни компетентнији лидери“, сматра Саква. Он мисли да се сама ЕУ сналази у дубокој кризи – кризи циља. Циљ мора да буде мир, а уместо тога „ЕУ фактично продужава логику конфликта“, тврди стручњак.

„Украјинска криза је симптом кризе односа између Русије и Запада. То је локални европски проблем и могао је врло лако да се избегне да су европски лидери били мудрији. Али, ЕУ има катастрофално руководство, САД, такође, посебно у Стејт департменту“, рекао је Саква. Значајан допринос у решавању конфликта у Украјини, са стране Европске уније, би могли да дају председник Европске комисије Жан Клод Јункер и канцелар Немачке Ангела Меркел, који у ЕУ представљају „глас разума“.

Унутрашње противречности Украјине

Британски политиколог сматра да у самој Украјини постоје две супротне концепције украјинског идентитета и државности.

„Унутар земље, од времена кад је постала независна, постоје два виђења украјинског идентитета: прво – моноистичко. То је „Украјина за Украјинце“. Етнички модел тог виђења је украјинизација, а то значи јединствени украјински језик као државни језик и фактично истискивање руског језика“, сматра Саква.

С друге стране, постоји друго виђење,које, према речима политиколога, одражава „малоруску традицију украјинске државности“. „Малоруска традиција подразумева заједничке источнословенске корене, а на политичком плану би значила да је руски језик други државни језик, као и мађарски у Закарпатју“, сматра експерт.

Исход сукоба

Саква сматра да је садашња ситуација у Украјини нестабилна и да је врло тешко било шта прогнозирати.

„Ситуација у Украјини је сада крајње нестабилна. Она се може развијати у неколико праваца. Очигледно је да режим прекида ватре на истоку Украјине сасвим крхк. То не одговара ни једној страни. Спољне снаге, укључујући САД, Европску унију и Русију, такође, не желе наставак ширег рата“, сматра Саква.

Ипак, прогноза експерта, поводом будућности Украјине, је релативно песимистична.

„Победа Јацењука на парламентарним изборима је лош знак, јер је он један од лидера из најмилитаристичких кругова“, рекао је он.

Још једно питање: Може ли Украјина сада „формирати одрживу државност и д али у њој постоји политичка воља за економским реформама“. Он је додао да је „пропуштена могућност обнављања државности и националне припадности“ после свргавања Јануковича. Резултат државног удара и Мајдана су требали да буду „општи поштени избори у законодавне органе, у којима би се чули гласови свих“, као и решавање уставног питања.

„Државни удар је постао победа украјинизације и моноистичког приступа, уместо плуралистичког, који је једини излаз из ове ситуације“, закључио је експерт. Све док се на власти буде налазила једна група, која „је прогласила своју победу и изјавила да она има право да одлучује шта то значи бити Украјинац“, и док се у Украјини не појави уједињено плуралистичко друштво – криза неће бити решена.

„Конфликт ће дуго трајати. На крају крајева, они ће то постићи, али за то може бити потребно два месеца, а можда и десет година“, закључио је Саква.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут