Шешељ: Русија је увек подржавала Србе

15-11-2014 02:01:35 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Војислав Шешељ се напокон вратио кући. Пред свој добровољни одлазак у Хаг пре 11. година, лидер Радикалне странке је пристао на интервју са аутором ових редова. Подсећам, то се десило у фебруару 2003. године.

Русија је увек била традиционални савезник Србије. Управо зато, по мом мишљењу, Вашингтон и Брисел су радили све како би уништили Титову Југославију и на крају систем власти и економију СРЈ. Зашто је Србија била „кост у грлу“ САД и Европској Унији?

- Све бивше социјалистичке републике и државе Варшавског пакта, након распада Совјетског Савеза, почеле су тражити нове покровитеље преко океана и у НАТО. Само СРЈ није хтела да изда своје верне пријатеље у Русији. Крајем `90-их година у Вашингтону су већ схватили да Русија не може вечно „стојати на коленима“ и да ће почети да се „опоравља“ од економске кризе. Ми смо увек веровали у интелектуални и војни потенцијал наше руске браће. Ми имамо исту православну веру, заједничку историју и сећање на заједничке победе над највећом кугом XX века – фашизмом. То је немогуће заборавити. Знали смо да није далеко време када ће РФ поново постати моћна и утицајна земља, које су се увек бојали у Белој кући. Сваки председник САД (од Трумана до Била Клинтона) показивао је непријатељство према Москви. Сви они су говорили о сарадњи, билатералним односима, попуштању и слично. У ствари, и ЦИА и Пентагон су непрестано водили борбу са Совјетским Савезом, а затим са Русијом.

САД су решиле да на примеру Србије покажу осталим земљама ко је у ствари „газда“ на старом континенту. Сви одавно знају да су у Босни и Херцеговини муслимане подржавале богате земље Блиског истока. Американци су им у томе помагали. Њима је било веома важно да исламисти створе сопствену државу на развалинама бивше Југославије. Тако се и десило. Пример тога су Босна и Косово које је окупирано у лето 1999. године. САД по било коју цену желе да остану у Европи. За то ће организовати „обојене“ ревелуције, доводити на власт своје присталице итд. Најважније је да око Русије буде што више база. У тешко време бомбардовања НАТО Србије и Црне Горе, само су Русија, Кина и Белорусија биле на нашој страни. Оне су биле против агресије НАТО и то је спасило србски народ од уништења и планиране окупације. За то ћемо увек бити захвални Москви, Минску и Пекингу.


Константин Качалин,