Украјина злоупотребљава помоћ ЕУ

15-11-2014 12:05:09 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Stuart Chalmers/cc-by-nc/ vo |


Ових дана сазнало се да је Европа обећала Украјини две милијарде долара за плаћање руског гаса, уз три милијарде издвојене раније. Овај новац, како следи из изјава украјинских власти, осигурање је у случају могућих ризика који се свакодневно продукују украјинском политичком реалношћу.

Две милијарде ЕУ даје врло нерадо. Европски чиновници су шокирани ставом Кијева који захтева све више новца од Старог Света. Могуће да смо се ухватили на тај мамац, јадна мала Украјина – кажу европске дипломате. Ситуација у којој извоз из Украјине како у ЕУ, тако и у Русију не подлеже опорезивању, добро илуструје тезу о томе да украјински олигарси скидају кајмак и са „наших“ и са „ваших“. Ствар је стигла до жалби европских предузећа на несавесну конкурецнију од стране украјинских бизнисмена. На крају ЕУ све чешће памти непоходност потребе заштите сопствених интереса. Говори први потпредседник Центра за моделовање стратешког развоја Григориј Трофимчук.

- Убеђен сам да је Запад одредио суму коју могу да издвоје Кијеву. Они наводе разне цифре, оли више од минимума Украјини неће дати. Зато што Кијев није показао политичку вољу за системске реформе. Украјина ће и даље молити новац од Европе. И то у све већој мери наводи Запад на опрез. Зато што богат не воли да има посла са смромашнима. У Европи је све изграђено на транспарентним бизнис-односима. И она се све више повлачи од финансијске конкретике и разговора о Украјини.

Колико Украјинцима да даш новца, они увек траже још, чуди се Европа. При томе пролазак и расподелу финансијских токова врло је тешко контролисати. Али јасно је да део европске помоћи завршава у џеповима украјинских високих корупцинера. Спори се само о томе који део – већи или мањи. Треба признати да до одређеног времена Брисел се са тиме мирио. Пошто је пред њим био задатак да увуче Украјину у своју орбиту. Сада је друга ствар, сматра руководилац Центра за економска истраживања Института за глобализацију и социјалне покрете Василиј Колташов.

- Сада, када се Бриселу учинило да се политички систем Украјине стабилизовао, нема никаквог смисла да попушта Кијеву. Брисел је спреман да узме од Украјине максимум.

Према мишљењу заменика директора Институа за земље ЗНД Владимира Жарихина,ЕУ се данас нашла на месту Русије, која је субвенционирала економију Украјине током низа година без посебне користи за себе, а затим се још и нашао у положају оног који се правда. У сваком случају Европа треба да мисли о таквом исходу, како се коначно не би заглибила.

Сергеј Дуз,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут