Самит АПЕК: економски успех, политички нерешено

13-11-2014 12:27:00 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Druzhinin/ vostok.rs |


Одустајање од протекционизма, јачање узајамне повезаности земаља региона, формирање зоне слободне трговине. Све ове ставове садржи коначна декларација самита Азијско-Пацифичке економске сарадње, завршеног у Пекингу. Форум су посматрачи назвали успешним, а планове земаља чланица у наредних десет година амбициозним.

Сарадња земаља АПЕК развија се успешно. Како је приметио у свом излагању руски председник Владимир Путин, последњих година проширивање трговинских веза региона Пацифичког прстена праћено је осетним напретком економија земаља региона. Данас на удео АПЕК отпада 37% светске трговине, значајно су побољшани услови живота становништва. У многоме то је резултат економске интеграције која се развија у региону, уверен је председник Русије.

А интеграција у региону Пацифичког прстена се продубљава. Русија преговара о формирању зоне слободне трговине са Вијетнамом. Москва је отворена за дијалог са другим партнерима – између осталог са постојећим и новим асоцијацијама. Најважније је да сви ови процеси буду транспарентни, подвукао је Владимир Путин.

- Треба деловати на основу принципа транспарентности и отворености, о чему су овде колеге говориле. При узајамном уважавању интереса и могућности страна. Полазимо такође од тога да сви нови договори не треба да наносе штету мултилатералном трговинском систему СТО.

Како сматрају експерти, речи руског председника биле су упућене пре свега америчком лидеру Бараку Обами. Очекивало се да ће на самиту бити објављено формирање Транс-Тихоокеанског партнерства, које последњих година подстичу САД. Још пред одлазак у Пекинг Путин је у интервјуу за кинеске медије назвао ове планове још једним покушајем САД да изграде повољну за себе архитектуру регионалне економске сарадње. И приметио је да без тако великих регионалних фактора као што су Русија и Кина, ово партнерство неће бити ефикасно. Између осталог, проглашење се тако и није десило: учесници преговора о том пројекту су се ограничили изјавом о битном прогресу.

Руски председник својом изјавом наставио је линију коју је започео на недавном сочинском састанку клуба Валдај, сматра посланик Државне думе Јевгениј Фјодоров.

- На састанку у Сочију Путин је упозорио да демонтажа једнополарног света не треба да доведе до хаоса. Он треба да доведе до новог светског претка у којем ће међусобно сарађивати слободне нације. А САД управо имају задатак да приликом демонтаже створе максимални хаос – конфликте, унутрашње блокове. Владимир Владимирович предлаже да се дистанцирамо од тог сценарија сукоба и да се формира транспаретни економски систем односа – при томе у јединственом економском кључу, без тих тајних споразума.

У том смислу, према мишљењу неких аналитичара, самит је завршен нерешено. САД нису успеле да објаве формирање Транс-Тихоокеанског партнерства. Са своје стране, Кина је започела преговоре о формирању зоне слободне трговине у АПЕК, али без јасних рокова. Други истичу да је, на основу резултата самита, ојачан кинески центар теже у региону. И то такође не може да не брине Американце.

За Русију је самит у ствари протекао успешно. Мада, како су приметили посматрачи, главни циљ Москве био је чак не учешће на форуму, већ мали самит – састанак Владимира Путина са кинеским руководиоцем Си Ђинпингом. Било је потписано 17 нових докумената, међу којима је најважнији гасни блок, инфраструктурни пројекти, пројекти у сфери информационе безбедности. Од почетка године то је већ пети састанак руског председника са његовим кинеским колегом. Толико интензивна сарадња Русије и Кине нервира и чак плаши САД – Вашингтон се плаши да иза опште пароле о продубљивању партнерства стоји нешто више.