Атомски напредак у руско-иранској сарадњи

15-11-2014 12:32:06 | | Глас Русије, фото: AP/Mehr News Agency, Majid Asgaripour, Fi |


Русија и Иран су 11.новембра потписали пакет докумената за изгадњу 8 атомских енергетских блокова (4 енергетска блока на територији атомске централе „Бушер“ и четири на другом месту.) У складу са протоколом, нуклеарно гориво за атомску централу припремаће руска страна. Искоришћено атомско гориво, враћаће се у Русију на прераду и чување.

Какав ће значај за Русију и Иран, као и за развој њихових укупних односа имати реализација ових пројеката? Коментарише Владимир Сажин.

Овај посао у вези са градњом нукеларне електране је највећи по свом обиму на светском плану, током последњих пар година. Његови значај и обим, не тичу се само интереса Русије и Ирана.

За Иран је ово огроман корак у смеру јачања његове атомско-енергетске моћи. Још до исламске револуције, шах Ирана је утврдио план изградње 20 атомских блокова. Сада, већ на другом нивоу, у другим условима, реализује се машта Иранаца да имају и активно користе атомску енергију. Ради се о изградњи електране снаге 10 гигавати у Ирану, уз помоћ Русије. У перспективи, Иран може да извози по целом региону вишак своје елетроенергије. Осим тога, атомска енергија ће дозволити Ирану да значајну количину гаса и нафте које су сада потребне ради производње електро-енергије, користи у друге сврхе или да их извози.

За Русију је овај пројекат такође важан. Финансирање изградње ће преузети Иран, који је сада, обзиром на омекшавање санкција, у позицији да више извози и више зарађује.

За иранско тржиште се већ сада, још пре званичног укидања санкција, води огорчена борба. Сви хоће да забију заставицу и обезбеде своје место за будући моменат- дан дефинитивног укидања санкција. А Росатом је то већ учинио, сматра политиколог Ирина Фједорова:

- Енергија, у том смислу и атомска, једна је од сфера где конкурентске способности РФ долазе до изражаја. И да не користи те могућности, Москва би направила грешку. Требало би рећи да постоји неколико таквих сфера где би Русија могла на обострану корист да сарађује са Ираном. То је транспорт, градња, модернизација и електрификација иранских железница, освајање космоса, везе, пољопривреда и не заборавимо- војно тежничка сарадња. У свим овим правцима, како не би изгубила иранско тржиште, Москва мора радити још активније, излазећи најпре из круга антииранских санкција.

Како је изјавио шеф Организације за атомску енергију Ирана Али Кабар Салехи- „то је обрт у односима између Русије и Ирана. Русија би помогла Ирану да изађе у технолошку арену, када је указала помоћ у изградњи атомске електране у нашој држави“.

Технологије које се користе при изградњи нових енргетских блокова, који се базирају на лаководним реакторима, у потпуности искључују коришћење енергије у војне сврхе. Осим тога, реализација руско- иранског атомског пројекта остариваће се уз пуну контролу Међународне агенције за нуклеарну енергију. Агенција ће проверавати да ли се све одвија у складу са Уговором о нераспростирању атомског оружја и режиму нераспростирања атомских материјала.

Владимир Сажин,