„Вишеградска четворка“ плус Порошенко ?

13-11-2014 12:33:40 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Медији навелико рекламирају учешће украјинског председника Петра Порошенка на самиту „Вишеградске групе“ у Братислави. Такође, наводи се да је у словачку престоницу позвана канцеларка Ангела Меркел и да ће учествовати председници Чешке, Словачке, Мађарске, Пољске. Вероватно ће им се придружити и председник Немачке.

Јавља се питање да ли се овде спрема нешто епохално? На пример, да ли ће од „четворке“ постати „петорка“? Истина, уз ширење би се овде јавили и проблеми.Обзиром да се раније говорило о приступању Словеније и Аустрије, али ... то није успело. Можда, Кијев чека не би ли можда у Братислави добио дугоочекивани бонус у виду безвизног режима, што је као питање, иначе било више пута на дневном реду?

Директора Кијвског центра политичких студија и конфликата Михаила Погребинског, највише интересује да ли ће се на самиту појавити Ангела Меркел:

- Каква је данас њена позиција у вези саУкрајином, није јасно, јер се њен став мења. Волели бисмо да знамо да ли је и колико Брисел заиста решен да истрајава на позицијама уговора из Минска? Одговор у Братислави вероватно нећемо чути, јер се све главне одлуке по питању Уркајине доносе на другом нивоу- у преговорима између Русије, САД и ЕУ, изжему Русије и Немачке. Не чекам одговоре на читав низ питања, која су још јуче била веома важна, а тицала су односа Вишеградске групе и Украјине. На пример, о обећаном безвизном режиму. Да, какав безвизи режим! Процес се сада креће у супротном смеру. Недавно су Пољаци пооштрили процес добијања визе за Украјинце. И сам сам сведок да се чак за учешће на научној конференцији не може добити чак ни место за чекање за добијање визе. Конзулат је увео ограничења због великог броја људи који траже визе, већином су то млади. Они беже из домовине, беже од рата, од мобилизације. Пољска не жуди да их прими.

Посебне сензације од овог сусрета председника Мађарске, Пољске, Словачке, Чешке, плус Порошенко не чека ни политиколог, научни сарадник Института славистике РАН Олег Неменски:

- Не мислим да ће овај сусрет бити пријатан за Украјину. Државе Средње Европе немају солидарну позицију у оцени онога што се тамо догађа. Мађарска која жели да сарађује са Русијом, попреко гледа на Украјину, имајући потпуно сопствени интерес. Виктор Орбан је изјавио да је Мађарима неопходна Закарпатска аутономија, потом вероватно одржавање референдума и ... отцепљење. Руководство Чешке и Словачке, такође не прати некакав општи тренд ЕУ у украјинском питању. Њихове оцене, може се рећи да су проруске. А, Пољска, схватајући да Запад губи украјинску игру, не хита напред, дајући приоритет Немачкој у том питању. Осим тога, Украјинци би требало да одговоре на захтеве које има ЕУ ка Кијеву. Зашто се реформе не спроводе? Где су средства које је Запад одвојио у то име? Да ли је нестао тај новац у непознатом правцу током тог времена, када се ситуација на Истоку државе није поправљала? Не, не сматрам да ће братиславски самит бити за Порошенка и његову спољну политику некакав важан прогрес!

Гајане Ханова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут