Интервју председника Руске Федерације В.В. Путина руској новинској агенцији ТАСС

15-11-2014 12:40:39 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Michael Klimentiev/ vostok.r |


У суботу у аустралијском Бризбејну отвара се самит Г20. Уочи свог одласка у Аустралију, Владимир Путин је дао интервју руској новинској агенцији ТАСС. Интервју се штампа у скраћеној варијанти.

Путујете на нови самит двадесеторице. Колико је формат двадесеторице до данас тражен, актуелан и колико је логично што земље Г20, тежећи да сарађују и развијају гиобалну економију, уводе санкције против једног од чланова двадесеторице?

- Мислим да је тражен. Зашто? Зато што је то оно место или она платформа где може да се састаје, да се разматрају и билатерални односи, и глобални проблеми и макар да се израђује неко заједничко разумевае, у чему се састоји проблем и како да се реши, да се покаже пут заједничког рада. То је најважније, зато што рачунати на то да ће све о чему се тамо говори бити реализовано, потпуно је нереално, имајући у виду да и саме одлуке не носе обавезујући карактер. Делимично се и не реализују. И оне се не реализују онда и тамо где то очигледно не одговара нечијим интересима, пре свега реч је о интересима глобалних фактора. На пример, на једном од састанака двадесеторице била је донета одлука да се јача улога економија у развоју у делатности ММФ, да се изврши прерасподела квота. Конгрес САД је блокирао ту одлуку и готово. И преговарачи, наши партнери, кажу: нама би било драго, ми смо потписали, ми смо донели ову одлуку, али Конгрес је не пропушта. Ето вам све одлуке.

Али ипак, сама чињеница да је оваква одлука била формулисана и да су сви учесници међународног живота у оквиру двадесеторице нашли да је то исправно и праведно, и да одговара данашњим реалијама, то већ на одређени начин утиче на међународно јавно мњење и мозгове експерата, и то мора да се узима у обзир. И већ чињеница да је Конгрес САД одбио да прихвати тај закон, говори о томе да управо САД излазе из општег контекста решавања проблема који стоје пред међународном заједницом. То само нико не помиње. Шпекулишући на свом монополу у светским медијима, ову информацију гуше, ње више рекло би се и нема.

Али то уопште не значи да је то бескористан формат, већ сам рекао зашто. Корист од њега постоји.


Можда да се ове одлуке учине обавезујућим?

- То је немогуће. Знате, таквих примера у међународној пракси нема. Осим решавања питања СБ у сфери саме међународне безбедности.

Сада поводом тога да неке земље двадесеторице против Русије од стране двадесеторице уводе санкције. Наравно, то противречи самом принципу делатности двадесеторице и међународном праву, зато што санкције могу да буду уведене у оквиру УН и његовог СБ. Чак шта више, то чак противречи принципима СТО, Генералном споразуму о тарифама у трговини – такозваном ГАТТ. САД су некада формирале ову организацију, сада саме грубо крше ове принципе. То је штетно, и наравно, нама наноси одређену штету, али и за њих је штетно, зато што, у суштини, поткопава читав систем међународних економских односа. Веома се надам, полазим од тога да ће то коначно бити јасно и да ће постати ствар прошлости.


Рачунате ли да покренете ово питање на самиту или ће оно бити у позадини: ако о томе почне да се говори, Ви ћете то рећи?

- Ако се о томе буде говорило, наравно, рећи ћу то, али сам не планирам да покрећем ова питања на разматрање – чини ми се да је то бескорисно. Сви и тако схватају шта раде они који уводе ове санкције. Зашто да скрећем на то пажњу, нешто да молим? То је бескорисно. Такве одлуке се код њих доносе на блоковском нивоу, на националном нивоу, доносе се полазећи од схватања сопствених геополитичких интреса наших партнера. Сматрам да је то грешка чак са тачке гледишта њихових геополитичких интереса.

Сви треба да схвате да се међународна економија и финансије налазе данас у великој међусобној зависности. У нашем случају, рецимо, партнери су ограничили приступ наших финансијских институција међународним финансијским тржиштима. На рачун тога што ми привлачимо капитал са међународних финансијских тржишта, наше финансијске установе финансирају наше компаније, које купују готову продукцију у истим тим развијеним економијама и подржавају тамо и радна места, и социјалну сферу, и напредак економије. Ми нећемо то да чинимо – значи тамо ће бити проблема. То су дубинске ствари које на први поглед можда не леже на површини.

Зато треба заједно решавати све ове задатке који се појављују, тешкоће (а има их много). А ако кренемо другим путем... Ево сада исте те САД говоре о формирању две асоцијације: једна је Трансатланска, а друга Транстихоокеанска. Ако то буду некакве две затворене групе, коначно то неће довести до уклањања, већ до јачања дисбаланса у међународној економији. И наравно, ми смо за то да ових дисбаланса не буде у економији, да заједно радимо. Али ова питања могу да се реше само заједнички.

Јер још пре 20-30-50 година ситуација је била другачија. Зашто тако уверено говорим да само заједнички можемо да решимо конфликт? По паритету куповне моћи општи национално бруто производ земаља БРИКС је већ већи од истог таквог показатеља земаља седморке: ако БРИКС има, по мени, 37,4 трилиона долара, земље седморке имају 34,5. И ево сада да се узме и каже: Не, ми ћемо сепаратно овде радити тако и тако, а ви тамо како хоћете? Ништа осим даљег дисбаланса неће бити. Желимо да решавамо – треба решавати заједно.


Ви сте поменули дисбаланс у међународној економији, о томе говори и ММФ – и прогнозира могућу појаву нових мехура од сапунице. Руска економија је спремна на то да се супротстави новом таласу кризе?

- Да, спремна је. Ми мислимо о свим сценаријима, између осталог и о таквозваном катастрофалном смањењу цена енергената, што је сасвим могуће, ми и то допуштамо. И Министарство економије, и Министарство финансија и Влада у целини прорачунавају економију према сваком од ових сценарија.

Ми смо се врло брижљиво односили према нашим резервама: и према златним и девизним резервама, и према резервама Владе. Оне су прилично велике, и то нам дозвољава да будемо сигурни да ћемо сасвим сигурно испунити све преузете на себе социјалне обавезе и да ћемо задржати све буџетске процесе у одређеним оквирима и читаву економију.


Један од предлога аустралијског председавања двадесеторице је формирање центра за инвестиције и инфраструктуру. За Русију, која је и тако инфраструктурне пројекте учинила приоритетним, то је плус? Или се то никако неће усаглашавати с анашим радом, узимајући у обзир исте те санкције?

- Овде ништа не треба усаглашавати, нема са ким да се нешто договара. То једноставно показује да смо на правилном путу, да делујемо потпуно у мејнстриму; да се међународна заједница, економска у датом случају, придржава истих погледа на деловање влада у оној ситуацији која се сустиче у међународној економији, што једноставно потврђује да смо у праву. То је увек пријатно и корисно.

На самиту двадесеторице планирате да са неким разговарате посебно?

- Да, имамо планиран сусрет са канцеларом Немачке, много разних састанака.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ