Хорн: Запад притиска Русију због њеног зближавања са Кином

17-11-2014 08:50:44 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Michael Klimentyev/ vostok.r |


Русија и Кина су потписале гасне споразуме у вредности неколико милијарди. Писац и историчар Џералд Хорн је у интервјуу RT изјавио да зближавање Москве и Пекинга изазива зебњу на Западу.

Уочи самита G20, у Кини је одржан самит АПР, на ком су Москва и Пекинг учврстили односе потписивањем гасних споразума у вредности неколико милијарди. Писац и историчар Џералд Хорн каже да зближавање Москве и Пекинга изазива зебњу међу чланицама G20.

„Зближавање Москве и Пекинга изазива забринутост западних земаља“, истакао је експерт.

Он је подсетио да су се председник РФ Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг од 2013. године срели најмање 13 пута.

„Нико за тако кратко време није одржао 13 сусрета“, истакао је Хорн.„Москва и Пекинг су потписали ове велике енергетске споразуме у вредности неколико милијарди долара. Неки гасоводи, који ће сада испоручивати гас на Исток, у Кину, су раније испоручивали гас на Запад: у Немачку, Украјину и Пољску“, рекао је Џералд Хорн.

Он је истакао да се РФ због добрих позиција на енергетском тржишту налази под притиском Запада. „Постоји страх да ће се, због водеће улоге Русије на енергетском тржишту, неки Европљани смрзнути у мраку. Москва због свега тога трпи велики притисак“, закључио је Хорн.