Лидер србских националиста позвао да се одустане од европских интеграција у корист РФ

15-11-2014 09:18:28 | | Глас Русије, фото: AP/Valerie Kuypers, Pool/ vostok.rs |


Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ у свом говору на митингу у Београду позвао је да се одустане од европских интеграција Србије у корист сарадње с Русијом. "Наши стратешки партнери су Руска Федерација и земље окупљене око ње: Белорусија, Казахстан и друге пријатељске државе", - изјавио је политичар.

Говорећи о курсу данашњих србских власти на чланство у ЕУ, он је подсетио да су западне земље више пута учествовале у бомбардовањима србског становништва и "вршиле геноцид" над њим, док су земље истока увек помагале Србији и њеном народу.

"Наш је циљ - да оздравимо Српску радикалну странку, вратимо њене разочаране чланове, окупимо српску омладину и патриоте и на следећим изборима се обрачунамо са евросавезницима", - изјавио је Шешељ.

Митинг србских радикала, посвећен повратку Шешеља у среду из Хашког трибунала, одржан је на централном београдском и окупио је неколико хиљада људи. Многи активисти су донели портрете и значке са ликом председника РФ Владимира Путина и руске заставе, изражавајући тиме подршку руској политици. У међународном трибуналу Шешељ се налазио због оптужби за ратне злочине, али без пресуде, око 12 година. Он је био ослобођен условно због здравственог стања, јер је код њега откривено онколошко оболење. Док се налазио под судом, Шешељ је остао лидер Српске радикалне странке, чија је идеологија "србски национализам". Ова странка је некада била најпопуларнија у Србији, али од 2012. године се не налази у парламенту земље.