У Београду откривен споменик Николају Другом

16-11-2014 10:02:39 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Патријарх Кирил и председник Србије Томислав Николић су у центру Београда открили споменик последњем императору Русије Николају Другом.

Патријарха је код споменика дочекао аплауз неколико стотина Срба. Они су држали транспаренте са фотографијама Николаја Другог и захвалношћу.

Заједно са патријархом РПЦ, на свечаној церемонији су присуствовали и патријарх СПЦ Иринеј, председник Србије Томислав Николић, руководилац Федералне агенције за сарадњу са дијаспором и специјални представник председника РФ за послове са ЗНД Константин Косачов, министар културе Руске Федерације Владимир Медински и друга званична лица Русије и Србије.

„Сећање на руског императора Николаја Другог се чувало у србском народу чак и онда, када се у руском народу није смело наглас изговорити његово име. У Русији су о њему говорили само лоше или су једноставно ћутали. Али, то није била истина. А, истина има огромну снагу и немогуће је залити је бетоном“, истакао је патријарх Кирил.

Он је подсетио како је Николај Други пуно урадио за Србију. „Он је жртвовао своју круну, своје царство и свој живот како би спасао Србију и сву Европу“, истакао је руски патријарх.

Председник Србије Томислав Николић је рекао да је цар Николај Други убијен ритуално. „Тада се у Русији убијало хришћанство и било каква подршка словенству. Ипатијевски дом је постао место страдања и Голготе. А, убиство царске породице је постало симбол страдања за друге“, рекао је србски председник. Он је додао да се у Београду од данас појавио још један симбол старог пријатељства „место, где ћемо се подсећати на вредности заједничке историје Русије и Србије“.

О споменику Николају Другом у Србији

Споменик руском императору, кога у Србији јако поштују и славе, је поставила руска Федерална агенција за сарадњу са дијаспором (Россотрудничество) у септембру ове године, када се обележавало 100 година од почетка Првог светског рата. Споменик се налази на малом тргу, недалеко од Руског дома. Место није случајно изабрано: овде се почетком 20. века налазила амбасада Русије. Споменик, који је заједно са постољем тежак више од 40 тона, висок око 7,5 метара, је поклон Руске Федерације Београду. Аутори бронзане скулптуре су Руси Андреј Ковљчук и Генадиј Правоторов.

Ово је други споменик цару Николају у Србији. Први споменик у част руског цара, као и погинулих руских војника за време Првог светског рата на Балкану, је отворен 1935. године на територији руског некропоља, на београдском Новом гробљу. Патријарх Кирил је посетио је посетио и Ново гробље за време своје посете Србији.

Отварањем споменика је завршена тродневна интензивни програм посете патријарха Кирила Србској православној цркви.